Oynatma Hızı:
Bu Yazı içinde Neler Mevcut?
WordPress kurulumu sonrasında artık yepyeni bir blog’unuz var demektir. Peki, şu anda içerik yayınlamaya hazırsınız denebilir mi? Açıkçası bu aşamaya gelebilmek için almanız gereken biraz daha yol var; ama yine de çok zorlu olduğunu söylemeyeyiz. Bu yazıda WordPress blog’unuzu tam anlamıyla işlevsel hale getirmenizi sağlayacak olan bazı ayarları ele alacağız. Elbette bu ayarları çok daha kişiselleştirmek ve sitenize uygun hale getirmek elinizde. İlk etapta yola çıkarken ihtiyaç duyacağınız bazı basit seviye WordPress ayarları ile başlayacak ve orta ile ileri düzey ayarlardan bahsederek yazımızı sonlandıracağız. Aslında bu yazı, nasıl daha iyi bir WordPress sitesine sahip olabilirim diye araştırma yapmak ve bu işe saatlerini ayırmayı düşünenlere yönelik bir rehber niteliğinde. Siz de konunun akışı ile paralel olarak ayarları gerçekleştirerek gerçekten “iyi” bir WordPress siteye sahip olabilirsiniz.
Basit seviye ve orta seviye ayarların herkes tarafından kolaylıkla uygulanabilir düzeyde olduğunu şimdiden söyleyelim. Yani daha iyi bir WordPress siteye sahip olmak için kesinlikle profesyonel olmanız gerekmiyor. Fakat ileri seviye olan bazı ayarlarda tema dosyalarını düzenleme veya kodlara müdahale etmek gibi adımlar herkes için uygun olmayabilir. Bu durumda şöyle hareket etmekte fayda var: Henüz kendinize güvenmiyorsanız veya yaptığınız değişikliklerin aksi bir durumda nasıl geri alınabileceğini bilmiyorsanız bu bağlantıyı daha sonra ve biraz daha deneyim kazanınca tekrardan incelemek üzere kaydedin. Bir WordPress site sahibi olmak sizi bu alanda her geçen gün daha bilgili ve deneyimli hale getirecektir. Bu nedenle tekrardan dönüp baktığınızda ileri seviye olan ayarların sağlayacağı faydaları da heyecanla denemek isteyebilirsiniz.
Basit Seviye WordPress Ayarları
1. Şifrenizi Yenileyin
WordPress sizden kurulumun hemen sonrasında bir kullanıcı adı ve şifresi tanımlamanızı ister. Sıradan ve güvenli olmayan bir şifreniz varsa ilk işiniz bu olsun ve hemen yeni bir şifre oluşturun.
2. WordPress Panelini Temizleyin
Panele giriş yaptığınızda burada gözünüze kalabalık görünen her şeyi temizleyin. Böylece eklentilerin verilerini daha kolay gözlemleyebilirsiniz.
3. Site Başlığını Belirleyin
WordPress kurulum aşamasında size bir site başlığı sorar ve sitenizi tanımlayan en iyi başlığı ayarlamanız gerekir. Eğer sıradan bir başlık oluşturduysanız bunu hemen değiştirin.
4. Sitenizin Sloganını Ekleyin
Genelde birçok markanın sloganı vardır. Bunu siz de düşünmek isteyebilirsiniz. Eğer WordPress siteniz için markanıza dair bir slogan kullanmak istiyorsanız bunu da eklemenizi tavsiye ederiz.
5. Alan Adınızı Ayarlayın
Genelde yeni kurulan bir WordPress sitesi burada IP numarasını gösterir. Başında www olan veya olmayan şekilde alan adınızı tanımlayabilirsiniz.
6. Üyeliği Kısıtlayın
WordPress yapısı gereği herkesin üye olmasına imkan sağlayan bir platformdur ancak üyelik odaklı bir hizmet sağlamayacaksanız bu seçeneği devre dışı bırakın.
7. Tarih ve Saat Ayarı
Sitenizin düzgün şekilde yönetilebilmesi için tarih ve saat ayarı doğru olmalıdır. Seçilen zaman dilimi veya sunucu saatine bağlı olarak bu veriler düzgün gelmiyorsa gerekli düzenlemeleri yapın.
8. Dil Ayarlarını Yapın
WordPress’i ana dilinizde kullanmak veya sitenin yayın dilinde tutmak isteyebilirsiniz. Bu konuda endişeniz olmasın çünkü yüzden fazla dil desteği sunuluyor ve bunu kolaylıkla değiştirebilirsiniz.
9. Güncellemeleri Kontrol Edin
Bazı sunucularda WordPress güncel şekilde karşınıza gelmeyebilir. Bu nedenle kurulumdan sonra kontrol etmeniz gereken ilk şeylerden biri de WordPress güncellemeleridir.
10. Örnek İçerikleri Silin
Kurulum tamamlandığında WordPress, size bazı örnek içerik ve kategoriler getirecektir. Bunlar aslında sistemi öğrenmeniz içindir ve elbette biraz baktıktan sonra tamamen silmeniz gerekir.
11. Menüyü Oluşturun
WordPress sitenizde iyi bir ziyaretçi deneyimi sunmak için her şeyin kolay erişilebildiği bir menü tasarlamalısınız. Menü ve alt menüleri kolay şekilde oluşturabilirsiniz.
Orta Seviye WordPress Ayarları
12. Kalıcı Bağlantıları Oluşturun
Kalıcı bağlantılar yayınlayacağınız yazılar için benzersiz bir bağlantı elde etmenizi sağlar. Yayın öncesinde bu ayarı şablonlarla veya kişiselleştirerek gerçekleştirmenizi öneririz.
13. Medya Boyutlarını Ayarlayın
Medya boyutlarına bir sınırlama getirmeniz, çabuk şişmeyen ve her zaman hızlı bir WordPress siteye sahip olmanın altın anahtarıdır. Bu ayarları en baştan yapmanız en doğrusudur.
14. Araçları ve Site Sonunu Özelleştirin
WordPress ziyaretçilere çeşitli faydalı araçlar sunmanızı sağlayan alanlara sahiptir ve bu alanları etkili kullanarak ziyaretçi deneyimini artırabilirsiniz. Ek olarak site sonunu da özelleştirmeniz gerekir.
15. Google Analytics Hesabı Açın
Sitenizi ziyaret eden kişilerin demografik verilerini takip ederek sitenizi şekillendirmek, ciro veya ziyaretçi sayısı artışı için strateji geliştirmek için Google Analytics kullanmanız şarttır.
16. Sabit Sayfaları Ekleyin
Olması gerekenler arasında belirli sabit sayfalar vardır. Gizlilik Politikası, Hüküm ve Koşullar, Kullanım Şartları ve İletişim gibi sayfalar bir web sitesinin olmazsa olmazlarıdır.
17. Sitenizi Doğrulayın
Google’ın bir başka servisi olan Google Search Console’da sitenizi doğrulayın. Olası tarama hataları veya başka sorunlarda buradan çok kapsamlı bilgiler elde edebilirsiniz.
18. Diğer Kullanıcıları Ekleyin
Sitenizi sadece siz yönetecekseniz buna gerek yok ancak çeşitli yazar ve editörler görevlendirilecekse belirli yerlerde değişiklik yapamayacakları bir hesap seviyesinde ayarlanmaları gerekir.
19. Logo ve Favicon Konusu
Sitenizi rakiplerinizden ayırt edecek olan ve hatırda kalıcı bir logo çalışması hazırlayın / hazırlatın. Favicon da logoya benzer şekilde ve kare olan formu ile siteye eklenmelidir.
20. Önbellek Eklentisi Kurun
Ziyaretçi sayısı artmadan bu çok gerekli değildir ancak yine de her gelene harika bir sayfa değişimi hızı sunmak adına bir önbellek eklentisi seçin ve kurun. Hızdan asla taviz vermemek önemlidir.
21. Güvenliği Sağlayın
WordPress çok güvenli bir platformdur ancak bazen art niyetli yazılımcılar nedeniyle zararlı içerikleri de kolay şekilde bünyesine alabiliyor. Bir güvenlik eklentisi ile böyle sorunlara açık kapı bırakmayın.
22. SEO Kurulumu Yapın
SEO yani arama motoru optimizasyonu WordPress’in can damarlarından biridir. Bu konuda faydalanabileceğiniz birçok farklı eklenti mevcut. Aralarından bir tane seçim yapabilirsiniz.
23. Yedekleme Eklentisi Kurun
Sitenizde içerik biriktikçe “yedek almak” kafanıza bir soru işareti oluşturabilir. WordPress dahili bir yedek sistemine henüz sahip değil ancak bu sorunu çok basit şekilde bazı eklentilerle çözebilirsiniz.
24. Arama Motoru Görünürlüğünü Açın
Eğer kurulumda sitenin indekslenmesine engel olunmasına dair bir ayar seçmişseniz bunu düzeltin ve sitenizin aranmaya uygun olduğuna dair seçimi yapın. Bu ayar sitenizin büyümesi açısından önemlidir.
25. Tartışmak İyidir
Eğer sitenizde hararetli konuşmalar olmasını istiyorsanız –bu daha fazla sayfa gösterimi ve popüler olmak demek- yorum özelliğini açın ve ziyaretçilerin sevebileceği şekilde kişiselleştirin.
26. Görselleri Sıkıştırın
İçerik sayınızla birlikte yedeklerin boyutu büyüyecek, sitenizin hızı azalacaktır. WordPress için görsel sıkıştırması yapabilen bazı eklentiler ile bu durumların oluşmasının önüne geçebilirsiniz.
27. Görselleri Sıkıştırın
Bir diğer öneri; /wp-admin olan standart WordPress giriş panel bağlantısını değiştirmeniz. Bunu yapabilen bazı eklentiler var ve güvenlik olarak boyundan büyük işler başardıklarını söyleyebiliriz.
28. Özel Bir Tema Kurun
Bir diğer öneri özel bir tema kullanmanızdır. Sitenizin amacına yönelik profesyonelce tasarlanmış bir tema ile hedeflerinize daha kısa sürede ulaşabilirsiniz. Bu konuda MEOMAN’den destek alabilirsiniz.
29. Optimizasyon Eklentisi Kurun
Optimizasyon eklentileri sitenizi sürekli analiz eder ve ne şekilde bakım yapılması gerektiğini size hatırlatır. Otomobilinize düzenli bakım yaptırmanız gerektiğini düşünün; işte aynen o şekilde!
İleri Seviye WordPress Ayarları
30. Yazı Arşivi Kaydını Devre Dışı Bırakın
WordPress neredeyse yazınızda yaptığınız her bir değişikliği ayrı olarak saklar. Sitenizin en iyi performansı gösterebilmesi için saklanacak değişiklik sayısını sınırlandırmanızda fayda var.
31. WordPress Klasörüne Erişimi Engelleyin
Bilgisayarınızdaki dosya yöneticisinde ne görüyorsanız WordPress’te benzer bir klasör sistemine sahiptir. Önemli klasörleri güvenlik amacıyla erişime kapatabilirsiniz. Buna tema dosyaları da dahil.
32. WordPress Meta Bilgisini Kaldırın
WordPress standart olarak siteniz hakkında birçok bilgiyi başlığa dahil eder. Bu ön tarafta görünmese bile arkada kod kalabalığı oluşturur. Güvenlik ve daha hızlı çalışan bir site için bunları kaldırın.
33. Yorumlarda HTML’i Kapatın
WordPress için önerdiğimiz son ayar ise yorumlarda HTML’i kapatmanızdır. Bu sayede Spam olarak yorumlara link ekleyen bazı botların hedefi olmaktan çıkabilirsiniz. Bunun için küçük bir kod eklemesi yapmanız yeterli.