Oynatma Hızı:
Bu Yazı içinde Neler Mevcut?
Yönlendirme Nasıl Yapılır? Yönlendirme Kodları Nelerdir?
Webde dolaşan kullanıcılar diledikleri site ve sayfaya girmekte özgürdür. Günümüzde site ve sayfa sayısı çok olduğu için dolaşım da oldukça yoğundur. Yönlendirme işleminin amacı geçici olarak ulaşılamayan, bakımda olan, 404 veren sayfalara giren kullanıcıları otomatik olarak aktif bir sayfaya yönlendirmektir. Bu yönlendirme sayesinde web sitesindeki kullanıcı kaybı en aza indirilir.
Bir sitede yönlendirme yapmanın birçok yolu vardır. Genelde kısa zamanlı yönlendirmelerde dosyanın içine ufak bir HTML kodu konularak yönlendirme gerçekleştirilir. Kalıcı bir değişim söz konusu ise ya da alan adı kökten değişti ise 301 yönlendirmesi yapılmaktadır. 301 yönlendirmesi Htacces dosyası ile yapılmaktadır. Yönlendirme için Cpanel ya da Plesk üzerinden ulaşabileceğiniz yönlendirme alanından yönlendirme yapabilirsiniz. Eğer Cpanel veya Plesk panelini kullanmıyorsanız Filezilla gibi bir FTP programı ile sitenizdeki HTML koduna yönlendirme kodunu yazarak bu işlemi sağlayabilirsiniz.
HTML Yönlendirme Nasıl Yapılır?
HTML dosyasında yönlendirme yapmak için basit kodlar eklemek yeterlidir. HTML yönlendirme için <meta> etiketini kullanmaktadır. Kullanılacak parametreler ise şu şekildedir.
- http-equiv: Web sunucusu tarafından web sayfasının sunulacağı şekil hakkında bilgileri tutmaktadır.
- Content: http-equiv ya da name niteliğine bağlı olarak ilişkili değeri verir.
Yönlendirme kodları html de head bloklarının arasına yazılır. Yönlendirme yapmanız için gerekli kodlar aşağıdaki gibidir:
- Yönlendirme Kodu: <meta http-equiv=”refresh” content=”3;URL=https://www.siteadi.com”>27
- Sayfayı Yenileme Kodu: <meta http-equiv=”refresh” content=”3;”>
- Başka bir sayfaya Yönlendirme Kodu: <meta http-equiv=”refresh” content=”3;yeni sayfa.html”>
Yukarıda yazılan yönlendirme kodunda content kısmı saniyeyi temsil eder. Örneğin refresh kodundan sonra gelen content=”3” kısmı, 3 saniye bekledikten sonra sayfanın yenileceğini belirtmektedir.
Meta Refresh Nedir ?
Meta Refresh kodu Google tarafından kullanılması önerilmeyen bir kod çeşididir. Çünkü teknik araştırmalara göre ve uzmanların söyledikleri doğrultusunda bu yönlendirme biçimi doğru değildir. Üstelik Internet Explorer 9 gibi tarayıcılar tarafından desteklenmemektedir. Google SEO meta açıklamasına önem vermektedir.
Meta Yenileme kodu yerine sunucu tarafından yapılan ve sunucunun gerçekleştirdiği 301 yönlendirmesi tercih edilmelidir. 301 yönlendirmesi sunucu tabanlı gerçekleştiği için daha doğru bir kullanım olup Google tarafından da desteklenmektedir. En sık kullanılan yöntem admin panelleri üzerinden yönlendirmeleri ayarlamaktır.