Oynatma Hızı:
Bu Yazı içinde Neler Mevcut?
WordPress Site Hızlandırma Teknikleri
Günümüzde internet sitelerinin hızlı bir şekilde çalışması hem kullanıcı deneyimi, hem de arama motoru sıralaması açısından büyük önem taşıyor. Yapılan araştırmalar masaüstü ve taşınabilir bilgisayar kullanıcılarının büyük bir kısmının 2 saniye ve altında yüklenme süresi olduğunu göstermektedir. Akıllı telefon kullanıcılarında ise daha yüksek olan ping süreleri ve mobil internet veriminin lokal bölgelere göre çok değişken olabilmesi nedeniyle bu süre 4 saniye civarında. Google verilerine göre 3 saniye içerisinde açılmayan sitelerden kullanıcıların yüzde 57’si çıkıyor. Bu sü
Günümüzde daha hızlı açılan bir internet sitesi aslında birçok kişi için WordPress hızlandırma ile aynı anlama geliyor. İnternetin büyük bir kısmı artık WordPress sitelerden oluşuyor ve buna kişisel blog’lardan büyük e-ticaret sitelerine kadar birçok yapı dahil. Dolayısıyla bu yazıda WordPress hızlandırma tekniklerinden sizlere bahsedeceğiz ve bu sorunların nasıl üstesinden gelebileceğinizi anlatacağız. Tabii her şeyin başında daha iyi bir hosting tercih etmek geliyor. Hosting’lerin WordPress’i çalıştırmaktan daha önemli bir görevi var: WordPress’i her koşulda hızlı çalıştırmak.
WordPress İçin En İyi Hosting Hangisi?
Kendinize bu yolda sormanız gereken ilk soru WordPress için en iyi hosting hangisidir olmalıdır. Günümüzde neredeyse tüm WordPress internet siteleri paylaşımlı bir hosting üzerinden çalışır. Bu servisler yüzde 100’e yakın ulaşılabilirlik garantisi verseler de yoğun trafik aldığınız veya hosting’i paylaştığınız diğer sitelerin yüksek kaynak kullanımı yaptığı saatlerde hız için aynı yüzdelere yaklaşmak pek de doğru olmaz. İlk etapta uygun fiyatlı olmaları nedeniyle paylaşımlı bir hosting seçmeniz olsa da hedefleriniz doğrultusunda daha iyi bir yere taşınarak ilk adımı atın.
WordPress İçin En Hızlı Temalar
WordPress temaları görsellikten ziyade işlevsellik olarak incelenmelidir. Birçok kullanıcı WordPress için en hızlı temalar şeklinde araştırma yapıyor ve bu doğru değil. Seçilen tema içeriğinde kullanmayacağınız birçok kod ve eklenti olabilir. Tüm bunlar yavaşlamadaki en temel sebepler arasında. Çabuk yüklenen, bu konuda ün yapmış hafif ve hızlı temaları seçerek ciddi hız ve kaynak kazancı elde edebilirsiniz. Bu da yüksek ziyaretçi aldığınız anlarda bile hız kaybetmeyeceğiniz ve kullanıcı deneyimini en üst seviyede tutacağınız anlamına gelir. Temanızı internet teknolojilerinin son yeniliklerini alabilmesi için sürekli güncel tutmanızı öneririz. Tabii WordPress’i de sürekli güncellemeyi ihmal etmemelisiniz.
Albenisi yükseltilmiş, gereksiz sosyal paylaşım butonları ile şirinleştirilmiş veya kapatılamayacak şekilde bazı özellikleri entegre edilmiş temalarla ilerleyen zamanlarda sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Yalın ve kullanıcıyı yormayacak bir tema sizin de yorulmayacağınız anlamına gelir. Çok çok ihtiyaç olursa, nasıl olsa istediğiniz bir özelliği sonradan kullanabileceğinizi unutmayın. Hafif WordPress teması bu nedenle oldukça önemli. Birçok tema yüzlerce yazı tipi desteği sunabilmek için Google Fonts desteği veriyor. Bunun yerine yerel tema fontları kullanımı hız açısından daha doğru bir tercih olacaktır. Özellikle yavaş sunucularda fontların sayfa yüklenirken değişmesi gibi sorunlar yaşanabilmektedir.
WordPress’te Görsel Boyutlarını Küçültme – Görselleri Sıkıştırma
WordPress siteler kullandığınız görsellerin onlarca çeşit farklı boyutlarda varyasyonlarını üretebilirler ve bu da sunucuda daha fazla yer kaplayan bir site anlamına geliyor. Gereksiz görselleri bularak topluca silmek ve görselleri sıkıştırma yoluyla boyutlarını küçültme size ciddi bir hız avantajı sağlayacaktır. Aynı zamanda bu daha az yer kaplayan ve daha kolay indirilebilir yedekler anlamına geliyor. Bu konuda size reSmush.it sitesini önerebiliriz. WordPress’te otomatik görsel optimizasyonu yapmanızı sağlayan bu servis oldukça popüler. EWWW Image Optimizer, WP Smush ve ShortPixel’de denenebilecek diğer seçenekler arasında. Eklenti kullanmadan TinyPNG ile de bu işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. WordPress’te görselleri webp’ye çevirme konusunu da ele almanızı öneririz.
Görsellerle ilgili bir diğer tavsiyemiz Lazy Loading kullanımı. WordPress’te Lazy Loading nasıl kullanılır? WP Rocket eklentisi size önbellekleme ile ile birlikte Lazy Loading kullanma fırsatı veriyor. Lazy Loading özelliği sadece görsel tetiklendiği zaman karşınıza getiren bir sistem ve hem kullanıcılara daha hızlı sayfa yüklenmesi, hem de size daha az sunucu yükü getiren bir teknoloji. Üzerine geldiğinde kısa bir süre sonra yüklenen görselleri anımsarsınız. Lazy Loading nedir sorusuna en pratik şekilde bu şekilde örnek verebiliriz.
WordPress’te Sunucudaki Dosyaları Sıkıştırma – Diskte Boş Alan Açma
Tıpkı görsel sıkıştırma gibi, diskte boş alan açma ve WordPress’i hızlandırma amacıyla WordPress’te sunucudaki dosyaları sıkıştırma yolunu da izleyebilirsiniz. Görsel sıkıştırma ile aynı paralelde bu işlem daha hızlı yüklenen sayfalar, daha az sunucu yükü, daha düşük yedek boyutları ve daha az bant genişliği tüketimi gibi anlamlara gelir. GZIP sıkıştırma bu konuda başvurabileceğiniz ilk ve en etkili yöntem arasında. PageSpeed Ninja gibi bir eklenti ile GZIP sıkıştırmayı etkinleştirerek farkı hissedebilirsiniz. Farklı bir yol olarak .htaccess dosyanıza aşağıdaki kodları ekleyerek de sıkıştırmayı etkinleştirebilir ve alan kazanabilirsiniz.
WordPress’te Video Yayınlama
En ilkel düşüncelerden birisi WordPress’te video yayınlamaktır. Bu sunucunuzun çok ciddi kaynak tüketeceği anlamına gelir. Video içeriklerinizi YouTube’a yükleyerek sitenize gömün ve videoların yüzlerce MB’lık içeriklerinin YouTube tarafından üstlenilmesini sağlayın. YouTube ayrıca videoların pazarlanması konusunda size farklı bir alanda da destek olacaktır. Kendi sitenize saatlerce sürecek olan upload işlemleri ve özellikle 4K ile birlikte son derece artan video boyutları WordPress çalıştıran sunucular için çok büyük bir yüktür. Hatta sitenizde kendi videolarınız varsa YouTube’a taşıyarak sitenizin rahatlamasını sağlayabilirsiniz.
Yüksek Trafikli Siteler İçin Tavsiye: WordPress’te CDN Kullanımı
Eğer ciddi trafik alan ve fazla miktarda içeriğe sahip bir internet sitesine sahipseniz CDN kullanmayı da deneyebilirsiniz. CDN’ler farklı ülkelerden gelen ziyaretçilere en düşük site yükleme hızını sunan içerik dağıtım ağı servisleridir. Web sitesini ziyaretçiye mümkün olan en yakın yerden sunar ve bu da bekleme süresini azaltır. Cloudflare ve MaxCDN bu alanda en popüler olan hizmetler arasındadır.
AddOutputFilterByType DEFLATE text/plain
AddOutputFilterByType DEFLATE text/html
AddOutputFilterByType DEFLATE text/xml
AddOutputFilterByType DEFLATE text/css
AddOutputFilterByType DEFLATE application/xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/xhtml+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/rss+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-javascript
Daha Fazla Hız: WordPress Önbellekleme Eklentileri
WordPress önbellekleme eklentileri web sitenizin sabit bir HTML sürümünü oluşturup sunucunuza kaydeder. Bu şu demek oluyor; bir kullanıcının sitenizi ikinci ziyaretinde sitenizde birçok kod tekrardan çalıştırılmaz ve hafifletilmiş bir HTML sürümü görüntülenir. Elbette bu sunucunun daha az yorulması, daha fazla hız ve performans anlamına gelir. Özellikle trafiğin yoğun olduğu saatlerde bu tarz uygulamalarla sitenizin yavaşlamasının önüne geçebilirsiniz. En iyi WordPress önbellekleme eklentilerinden biri olarak size WP Rocket’i önerebiliriz. WP Rocket bu konuda oldukça başarılı bir eklenti ve size çok yönlü olarak WordPress hızlandırma teknikleri sunar. Özellikle Minify CSS, Javascript ve HTML kodlarını kısaltma konusunda da WP Rocket büyük bir görev üstleniyor.Eklentide Kodlar yerine göre kısaltılabiliyor, optimize edilebiliyor veya birleştirilebiliyor. Dolayısıyla web sitenizi kod açısından hızlandırabilme yöntemi de bu şekildedir. CSS, JS ve HTML optimizasyonu konusunda Autoptimize WordPress’i de deneyebilirsiniz.
Elbette en güncel PHP sürümünün kullanılması da bu noktada önemli. Fakat en güncel PHP sürümünü sunucunuzun desteklediğini öğrenebilmek için hosting servisiniz ile iletişime geçmeniz gerekiyor. WordPress sunucu PHP sürümü öğrenme konusunda bir diğer seçenek ise Version Info eklentisinden destek alabilirsiniz.
Veritabanı Optimizasyonu ve Temizliği
Eğer ileri düzey bir kullanıcı değilseniz veritabanı temizliği gibi konulardan çekinmeniz son derece doğal. Fakat günümüzde artık basit eklentilerle çok ciddi WordPress veritabanı temizliği, optimizasyonu ve temizliği yapabilirsiniz. WP-Sweep eklentisine bu konuda güvenebilirsiniz. İleri düzey bir kullanıcı olmasanız bile daha hızlı ve akıcı bir WordPress internet sitesine sahip olabilmeniz adına birçok işin üstesinden gelecektir. Özellikle veritabanı temizliği sitenizin daha az dosya ile çalışmasını sağlayacağından önemli. Bu daha hızlı yüklenen siteler, daha iyi sayfa geçişleri ve daha kolay indirilebilen düşük boyutlu yedekler anlamına geliyor. Eski temaları silmek, beraberinde gelen eski eklentilerin kalıntılarını ve bu temaya bağlı görselleri kaldırmak ciddi rahatlama sağlayacaktır.
WordPress Eklenti Kurulumu Dikkat Edilecekler
WordPress eklentiler ile çok daha işlevsel bir hale gelebilir ancak bu her eklentinin harika olduğu anlamına gelmiyor. Hatalı kodlar içeren, sitenizi yavaşlatabilecek veya sorunlar çıkarabilecek birçok eklenti mevcut. WordPress hızlandırma teknikleri arasında mümkün olduğunca az sayıda eklenti kullanmak ve kullanmak zorunda olduklarınızın da en hızlısını seçmek her zaman önceliğiniz olmalı. Eklenti geliştiricilerinin yorum sayfalarından veya forumlardan hız veya sorunlar ile ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz. Hiçbir zaman kullanmayacağınızı düşündüğünüz eklentileri ise hiç bekletmeyin; silin gitsin. IFFFT ve Zapier eklentiler konusunda bazı görevleri otomatikleştirerek size zaman ve hız kazandırabilecek eklentiler arasında.
WordPress’te Ana Sayfa ve İç Sayfa Optimizasyonu
Ziyaretçilerin karşısına bir çırpıda içeriğin tümünü getirmek birçok yönden iyi bir şey değildir. Özellikle ana sayfada hıza ihtiyacınız varsa Ayarlar > Okuma bölümüne gidin ve “Akıştaki her bir yazı için dahil edin” kısmından “Özet” seçeneğini seçin. Böylece bir yazı ile ilgilenen ziyaretçiler bir özet görecek ve o sayfayı tıklama yolu ile açacaklar. Bu daha fazla sayfa gösterimi anlamına gelir ve aynı zamanda kullanıcının ana sayfada içerikler arasında kaybolmasını engeller.
WordPress ana sayfa optimizasyonu ile beraber özellikle uzun yazı ve yorumlarda sayfalama yoluna da gitmenizi tavsiye ediyoruz. Bunu tavsiye etme nedenimiz de ana sayfa optimizasyonları ile oldukça örtüşüyor. Özellikle bol görselli ve uzun yazılar için WordPress metin düzenleyici içerisindeki “Sayfa Sonu” seçeneği ile sayfalama yapabilirsiniz. Yorumlar için de Ayarlar > Tartışma üzerinden “Yorumları sayfalara ayır” seçeneğini seçin. Google Analytics veya sitesine göre DISQUS gibi araçlar dışında sayfalarda harici komut dosyası çalıştırabilecek eklenti kullanımından kaçının.
Pingback ve Trackback’i Kapatın
Pingback ve Trackback kullanışlı olan WordPress özellikleri arasında ancak çok da hayati öneme sahip olmadıklarından kapatılabilir. Sitenize dışarıdan link verildiğinde bu sistemler sizi uyarır ve hangi siteden hangi linki aldığınızı gösterir. Google Webmaster Console üzerinden zaten bu işlemler günümüzde gerçekleştirilebildiğinden açıkçası bu servisleri kapatmakta da hiçbir sakınca yok. Bu servislerin açık tutulması özellikle DDoS tipi saldırılarda sitenin oldukça ağırlaşmasını ve hatta servis veremeyecek duruma gelmesini sağlayabilir. WordPress’te Ayarlar > Tartışma bölümüne giderek bu özellikleri kapatabilirsiniz.
WordPress’te Mobil Optimizasyon
WordPress’ten en yüksek verimi elde edebilmek için mobil optimizasyon yapmak oldukça önemlidir. Günümüzde internet kullanıcılarının büyük çoğunluğu mobil cihazlar üzerinden sitenize erişim sağladığından bu asla atlanmaması gereken bir nokta. Eğer güncel olmayan ve mobil uyumluluk desteği sunmayan bir temanız varsa WordPress için mobil uyumlu temalar arasından bir seçenek yapmanız ilk yol. Bu özelliği sunan temalar masaüstü veya taşınabilir bilgisayar üzerinden erişimde ek olarak mobil cihaz ile kullanımda en iyi kullanıcı deneyimine göre kodlanmıştır. Dolayısı ile masaüstü veya mobil için iki farklı tema çalıştırma ve yönetme zorluğundan sizi tamamen kurtarır. Mobil uyumlu temaların en önemli bir diğer özelliği de tablet veya akıllı telefon modeli ayırt etmeksizin en iyi görünümde kullanıcının karşısına getirilmesidir.
AMP (Accelerated Mobile Pages) Desteğini Açın
Güncel birçok WordPress teması artık AMP destekli WordPress temaları arasında bulunuyor ancak bu özellik sitenizde yoksa bir eklenti yardımıyla kazandırabilirsiniz. AMP’ın en önemli özelliği sitenizin mobil uyumluluğu olmasa bile bu görünüme uygun ikinci bir temada mobil erişim yapan kullanıcıların karşısına getirilmesini sağlaması. Google’ın arama motoru sıralamasında AMP desteği sunan internet sitelerinin öncelikli olduğu da biliniyor. AMP’ın bir diğer özelliğiyse sayfalarının Google tarafından daha hafif bir şekilde indeksleniyor olması. Eğer henüz ağırlaşma sorununu çözemediğiniz bir internet siteniz varsa AMP desteği ile mobil uyumluluk ve hızlandırma konusunda çok önemli adımlar atabileceğinizi unutmayın.
Mobil Kullanıcı Deneyimini Önemseyin
Google için kullanıcı deneyimi her zaman en üst sıradadır. Sitenizde içerik ve reklam / görsel oranını dengeli kurmaya çalışın. Reklam ve görsellerin yoğunluğunun içeriğin önünde olmamasını her zaman önemseyin. Açılış sayfasında veya sitenin header olarak adlandırılan en üst kısmında çok fazla içerik dışı öğe kullanmaktan kaçının. Özellikle tam ekran şekilde açılan veya ekranın büyük bir bölümünü kaplayan bizi “Bizi takip edin”, “Bültenimize abone olun”, “Bildirim almak ister misiniz” şeklindeki pop-up açılan duyurulardan mümkün olduğunca uzaklaşın.
Anlattığımız tüm diğer yöntemleri sitenizin mobil görünümünü hızlandırmak adına da kullanabilirsiniz. Bunun için faydalı bir Google aracı var. Google PageSpeed Insights. Bu araçla sitenizin mobil sürümünün neden ağır çalıştığını görebilir ve hızlandırmak için neler yapmanız gerektiği konusunda öneriler alabilirsiniz. Yapılacak kısa bir analizin sonrasında karşınıza getirilecek olan raporu not edip üzerinde çalışarak Google sıralamalarında yükselebilir, sunucu yükünüzü azaltabilir ve daha iyi kullanıcı deneyimi sunan bir internet sitesine sahip olabilirsiniz.
E-Ticaret Sitelerinde Hızın Önemi
Eğer bir e-ticaret sitesine sahipseniz yukarıdaki bahsettiğimiz tüm WordPress hızlandırma teknikleri konusuna çok daha hassas şekilde yaklaşmalısınız. E-ticaret sitelerinde hız ile güven eş anlamlıdır. Hata veren, yavaş açılan veya kullanıcı isteklerine tepkisiz kalan internet sitelerinden kullanıcılar alışveriş yapmak istemezler. Görsel optimizasyonu, doğru sunucu seçimi, bellek artırımı, CDN kullanımı, önbellekleme, düzenli tasarım ve özellik eklemeleri, kampanyalar ve kullanıcıların hoşuna gidecek banner gibi görsel güncellemeler daha başarılı bir e-ticaret sitesi yönetimi yapmanızı sağlayacaktır.
WordPress’in e-ticaret modülü WooCommerce sahip olduğu özellikler nedeniyle sitenize birçok ek yük getirecektir. Müşteri kitlesinin etkileşim ve site hızı ile paralel şekilde ciroya dönüşmesi her zaman ana öncelik olmalı. Elbette performanslı bir e-ticaret sitesinin rakiplerinin önüne geçmesi ve Google bot’ları tarafından daha kolay indekslenecek olması da kaçınılmazdır. Özellikle sosyal medya bağlantısı yüksek e-ticaret sitesi yönetimlerinde kullanıcının hız adına konforunun düşürülmemesi gerekir. Doğru yatırım ve adımlarla hızlı bir e-ticaret sitesi kurmak sizi her açıdan kara geçirecektir.