Oynatma Hızı:
Bu Yazı içinde Neler Mevcut?
Yüksek Performanslı WordPress Hosting’leri Seçin
WordPress ana makinesi, web sitenizin tüm verilerini depolayan bir şirketin kontrolündedir. Yani tüm resimleriniz, içeriğiniz, videolarınız vb. dosyalar, şirketin veri merkezinde bulunan bir ana bilgisayar sunucusunda çalıştırılır. WordPress ana bilgisayarı, verilere erişmeyi, yönetmeyi ve ziyaretçilerinize yönlendirmeyi sağlar. Çok basit değil mi? Aslında değil. Bazı ucuz WordPress hosting’leri yavaştır. Örneğin, Siteground servisi Bluehost, Hostgator ve Godaddy gibi ucuz hosting’lerden çok daha iyi bir seçenektir.
En İyi Performans için PHP 7 veya Üzeri
PHP, web geliştirme için kullanılan açık kaynaklı, sunucu betik ve programlama dilidir. Temel WordPress yazılımının büyük kısmı PHP’de yazılmıştır, PHP’yi WordPress topluluğu için çok önemli bir dil haline getiren eklentiler ve temalar da buna dahil. WordPress barındırıcınızın en az PHP 7 veya üstünü sunduğundan emin olmalısınız.
Sunucunuzun sağladığı farklı PHP sürümleri olabilir ve örneğin PHP 7.4’e geçiş ile büyük performans iyileştirmeleri kazanılabiliyor.
Hatta PHP 7.3 ile PHP 5.6’yı karşılaştırırsak, saniyede 3 kat daha fazla istek (işlem) gerçekleştirebiliyor. PHP 7.3 ayrıca PHP 7.2’den ortalama %9 daha hızlıdır. Bu aynı zamanda WordPress yönetici kontrol panelinin yanıt verebilirliğini de etkiler.
NGINX Kullanan Bir Sunucu Seçin
Her bir WordPress ana makinesi, WordPress sitelerinize güç sağlamak için bir web sunucusunu kullanır. En yaygın seçenekler NGINX ve Apache’dir.
Performans optimizasyonu tarafında ölçeklenebilirlik yönüyle NGINX kullanan bir ana bilgisayarı tercih etmenizi önemle tavsiye ederiz. NGINX, özellikle statik içerikli veya yüksek eşzamanlı talepleri olan durumlarda, kıyaslama testlerinde diğer popüler web sunucularından daha iyi performans gösteriyor.
HTTP/2 bir Zorunluluktur
HTTP/2, 2015 yılında yayınlanan ve web sitelerin dağıtımını hızlandırmak için tasarlanmış bir web protokolüdür. Tarayıcı desteği tarafında HTTPS (SSL) gerektirir. WordPress barındırıcınız HTTP / 2’yi desteklemiyorsa, yeni bir sağlayıcı aramaya başlamalısınız. Tüm web HTTPS’ye taşınmaya başladı ve dolayısıyla artık sadece sahip olması hoş bir özellik değil; bir zorunluluktur.
Ziyaretçilerinize En Yakın Sunucuyu Seçin
WordPress sitenizi barındırırken yapmanız gereken ilk şeylerden biri, ziyaretçilerinizin veya müşterilerinizin çoğunun nereden geldiğini belirlemektir. Bu neden önemli? Çünkü web sitenizi barındırdığınız yer, genel ağ gecikmenizi ve TTFB’nizi belirlemede önemli bir faktördür. Ayrıca SFTP hızlarınızı ve WordPress yönetici kontrol panelinin yanıt hızını da etkiler. Google Analytics’ten ziyaretçilerinizin konumunu görebilirsiniz.
WordPress Temanız Önemlidir
Herkes yepyeni görünümlü bir WordPress temasını sever, ancak bir tanesini seçmeden önce ekstra özen göstermelisiniz. Öncelikle, ücretsiz ve ücretli temalar söz konusu olduğunda daima farklılıklar vardır. Performans açısından, bir temada gördüğünüz her öğenin web sitenizin genel hızı üzerinde bazı etkileri vardır. Ve ne yazık ki binlerce tema olduğundan daima hem iyi hem de kötü temalar vardır. Kısacası, temanız site hızınızı etkiler.
Önbellek Neden Önemlidir?
Önbellekleme, WordPress’i hızlandırmanın en önemli ve en kolay yollarından biridir! Ancak, önbelleği nasıl kullanacağınızı göstermeden önce, nasıl çalıştığını ve mevcut farklı önbellek türlerini anlamak önemlidir. Hosting sağlayıcınız önbellek sunmuyorsa, üçüncü taraf bir WordPress önbellek eklentisi kullanabilirsiniz. Deneyimlerimize dayanarak, aşağıdakilerden birini öneririz:
- WP Rocket (ücretli)
- Cache Enabler (ücretsiz)
- W3 Total Cache (ücretsiz)
Resimleri Optimize Edin
Resimler toplam web sayfasının boyutunun ortalama %34’ünü oluşturuyor. Dolayısıyla, optimize edilmesi çok daha zor olan videolara kıyasla görüntüleri kolayca optimize edebilirsiniz.
- Imagify
- WP Smush
- Optimole
- EWWW Cloud
- ShortPixel
Eğer çok fazla resminiz varsa Lazy Load özelliğini kullanın.