Oynatma Hızı:
Bu Yazı içinde Neler Mevcut?
WordPress Nedir?
WordPress, kişisel olarak kullanıcılarına hiçbir kod bilgisine ihtiyaç duymadan web site veya blog kurma imkânı sunan bir sistemdir. WordPress, kısaca bir içerik yönetim sistemidir. Kendinize ait fikirleri, metinleri veya görsel içerikleri yayınlayabileceğiniz bu sistemin en güzel özelliği kolay ve hızlı olmasıdır. “WordPress nedir ne işe yarar?” sorusunun cevabını sanıyoruz en kısa olarak bu şekilde verebiliriz. WordPress altyapısı nedir diye merak eden birçok kullanıcı olduğuna eminiz. Bu soruya da internetin neredeyse yüzde 80’lik bir kısmına hakim olan PHP programlama dili şeklinde cevap vermek daha doğru olacaktır. Evet; WordPress de neticede diğerleri gibi geliştirilmiş bir yazılımdır ve kullanıcılarının isteklerine göre çok kolay şekillendirilebilmektedir. Bu da onu internet dünyasının en popüler web sitesi ve blog kurma altyapısı haline getirmektedir. Profesyonel bakış açısıyla WordPress PHP ile yapılmış bir internet sitesidir denebilir.
2003 yılında iki kişinin çalışmaları sonucunda ortaya çıkan WordPress, ücretsiz bir web site oluşturma aracıdır. İnternette karşınıza çıkan web sitelerinin pek çoğu WordPress ile hazırlanmaktadır. Hatta günümüzde bazı üniversiteler, bazı bilinen markalar ve medya sitelerinde de sıklıkla WordPress tercih edildiğini görmekteyiz. Bu denli sık kullanılan, hatta e-ticaret sistemleri için dahi tercih edilebilen WordPress’i henüz tam olarak tanımayanlar WordPress blog ücretli mi şeklinde düşünebilir. WordPress tamamen ücretsiz bir sistemdir ve herkesin kullanımına açıktır. Fakat sitenizi tam olarak profesyonelleştirirken bazı eklentilerin ücretli sürümlerine ihtiyaç duyabilirsiniz. Yine de çoğu ücretsiz olan WordPress eklentileri temel ve ileri düzeyde birçok kullanıcının ihtiyaçlarına cevap verebilecek durumdadır. WordPress ile bir site oluşturmanın elbette çeşitli maliyetleri vardır ancak bu ücretsiz olan WordPress’in değil, ücretli olan eklentilerin kullanımının ve de tüm bu yapıları ahenkli ve kullanışlı bir şekilde bir araya getirme yani web sitesinin yapımının maliyetidir. WordPress kaç lira diye bir kavramdan bahsetmek dolayısıyla doğru değildir ancak WordPress site yaptırma maliyeti şeklinde düşünmek daha doğru olabilir.
İlk çıktığı zamanlarda daha çok blog oluşturmak için kullanılan WordPress, zamanla çekirdek kodunda yapılan değişiklikler, geniş eklenti ve tema seçenekleri sayesinde her türlü web sitesi kurulumuna olanak tanır hale gelmiştir. Bugün WordPress kullanarak yapılamayacak bir internet sitesi çeşidi yoktur desek hata etmemiş oluruz.
WordPress bir CMS yani içerik yönetim sistemidir. WordPress, hem web sitesinin arka arayüzüne (kullanıcının değişiklik yapmak veya yeni içerik eklemek için oturum açtığı arayüz) hem de ön arayüzüne (ziyaretçilerin web sitenizi gördüğü kısım) güç sağlar.
WordPress, 2003 yılında Mike Little ve Matt Mullenweg’in B2 / cafelog adında bilinen az bilinen bir blog aracını elden geçirmeye başlamasıyla hayata geçti. Little ve Mullenweg, orijinal B2 kod tabanına dayanan, ancak daha sağlam özellikler ve daha tutarlı işlevleri olan daha iyi bir blog platformu oluşturdular. Bir blog oluşturma aracı olan WordPress, çeşitli web sitelerini yönetebilen kapsamlı bir içerik yönetim sistemidir.
WordPress Kullanım Alanları
WordPress kullanım alanları nelerdir? Bu soruya “akla gelebilecek her şey” şeklinde cevap verebiliriz. WordPress kullanarak e-ticaret sitesi, haber sitesi, blog, kurumsal internet sitesi, paylaşım siteleri, oyun siteleri, portfolyo sitesi ve daha birçok internet sitesi hazırlanabilir. Bugün günümüzde WordPress ile yapılan internet sitelerinin bir sınırı yoktur. Eklentiler ve sürekli geliştirilen WordPress özellikleri çağımıza daha uygun internet sitelerinin kolay bir şekilde yapılmasına olanak sağlamaktadır. Ayrıca eklentiler tıpkı akıllı telefonlardaki uygulamalar gibi sitelere çok kolay bir şekilde kurulabilmekte ve çeşitli özellikler kazandırabilmektedir.
İşte WordPress ile ne tür siteler yapılır; birkaç örnek:
- Blog
- E-ticaret web sitesi
- İşletme web sitesi
- Üyelik web sitesi
- Portföy web sitesi
- Forum web sitesi
- Etkinlik web sitesi
- E-öğrenme web sitesi
- Düğün web sitesi
WordPress Benim için Uygun mu?
WordPress 7’den 77’ye herkesin kullanabileceği bir platform olarak tasarlanmıştır. Neredeyse dilediğiniz dilde, Türkçe dahil kullanabilirsiniz ve sıradan çeviriler gibi düşünmeyin; yerel çeviriler konusunda oldukça organize olmuş ve tam anlamıyla anlaşılabilir çevirilere sahiptir. Yani driver kelimesini şoför olarak çeviren yazılımlar gibi kesinlikle değil. Bir hata olsa bile tıpkı cep telefonunuzdaki yazılım gibi düzenli şekilde güncelleme alıyor ve sürekli kendini yeniliyor. Bu nedenle WordPress harika bir sistemdir. Tabii biz yine en çok karşılaşılan birkaç soruya bu noktada açıklık getirmeyi isteriz. “WordPress mi, kodlama mı” bunlardan ilki…
Bilinmelidir ki WordPress de bir kodlamadır. Bu işi biz webmaster’lar şu şekilde ifade ediyoruz: bir duvar yapmak için tuğlaları üst üste koymayı ve bazı teknikleri bilmek gereklidir. Fakat burada tuğlanın nasıl pişirileceğini, fırında kaç saat kalacağını veya malzemesinin nasıl hazırlanacağının bilinmesine gerek yok. Kişisel merak ile elbette bunlar da öğrenilebilir. Biz web’e dönecek olursak bir internet sitesi kurmak için yazılım bilgisine de bazı özel durumlar dışında çok fazla sahip olmak zorunda değilsiniz. Yani eğer bir eklenti geliştirmeyi düşünüyorsanız yazılım ve programlama dili bilmelisiniz evet; fakat işlevsel bir internet sitesi için trend’leri takip etmeli, yeniliklerin farkında olmalı ve web teknolojilerini yakından tanımalısınız. Bazı çok ciddi özelleştirmeler dışında HTML, CSS ve PHP’ye ihtiyacınız yok desek mümkün. Dolayısıyla WordPress benim için uygun mu diye düşünenlerin, WordPress karşısına koyabileceği ikinci bir seçenek yoktur denebilir.
WordPress’in bir web sitesi platformu olarak faydalarından bazıları şunlardır:
- Basitlik
- Ücretsizdir
- Esneklik
- Kullanımı kolay
- Açık kaynaklı yazılım
- Kod bilmeye gerek yok
- Eklentiler ile genişletilebilir
- Temalar ile son derece özelleştirilebilir
- Güvenlik
- Gelişen bir kullanıcı ve geliştirici topluluğu
- Premium eklenti ve tema endüstrisi
WordPress Özellikleri
Web sitesi oluşturma platformu ve CMS olarak WordPress etkileyici bir özellik kümesine sahip. İşte WordPress’in birçok özelliğinden sadece birkaçı.
- SEO
- Hız
- Mobil uyumluluk
- Medya dosyası kitaplığı
- Kullanımı kolay kullanıcı arayüzü
- Özel menüler
- Yerleşik blog
- WordPress’in Detayları
En çok tercih edilen içerik yönetim sistemleri arasında yer alan WordPress, pek çok özelliği ile öne çıkar. Bunlardan bazıları şöyledir:
- PHP ile yazılmış ve açık kaynaklı bir web site oluşturma sistemidir.
- WordPress ile oluşturduğunuz sayfalara internet bağlantısı bulunan telefon, tablet veya bilgisayarlardan ulaşabilir, yeni yayın ve sayfalar oluşturabilirsiniz.
- Web site oluşturma konusunda en popüler çözümleri sunar.
WordPress ile oluşturulabilecek siteler çok fazladır ancak birkaçı şöyledir:
- Online satış siteleri
- Bloglar
- Kurumsal web siteleri
- Forumlar
- Sosyal ağlar
- Haber portalları
- İş bulma siteleri
- Bağış siteleri
WordPress dünya çapında bir platform olduğu için gönüllüler tarafından inşa edilir ve büyüyüp geliştirilmesine herkes yardımcı olabilir. WordPress ile site üzerindeki hâkimiyet tamamen size aittir. Popüler olmasının ana nedeni kimseye ihtiyaç hissetmeden tek başınıza en kolay kullanacağınız web site oluşturma aracı olmasıdır.
Neden WordPress Tercih Etmelisiniz?
Bu sorunun pek çok cevabı olmakla birlikte, en kolay ve en hızlı web sitesi veya blog sayfası kurma yolu olarak WordPress; ücretsiz olması nedeniyle ilk tercihlerdendir. WordPress’te sadece hosting ve domain için ödeme yaparken, diğer içerik yönetim sistemlerinde yazılım için de ayrıca ödeme yapmanız gerekir.
Bir başka neden, WordPress’in açık kaynaklı bir yazılım olmasıdır. Bu ne anlama geliyor? Yani siz wordpress yazılımını alıp kullanırken üzerinde değişiklik yapabilme özgürlüğüne de sahipsiniz. WordPress kullanırken kodlama bilgisine ihtiyacınız yoktur. Herhangi bir teknik bilgi gerektirmemesi WordPress’in popüler olmasına büyük katkı sağlar.
WordPress web site görünümünüz için size binlerce tema seçeneği sunar. Renk değişiklikleri ve logo ekleme işlemleri gibi kişisel özelleştirme modülleri mevcuttur. Üstelik bu işlemleri yapmak da görünüm sekmesinden özelleştir seçeneği sayesinde son derece basittir.
WordPress binlerce eklenti seçeneği sunarak, sitenizi dilerseniz bir satış veya forum sitesine dönüştürmenize olanak tanır. WordPress’in güzel taraflarından biri de ücretsiz olarak sunduğu SEO eklentileridir. Çalışmalarınızı iyi yönetmeniz ve doğru anahtar kelimeler kullanmanız SEO eklentileri ile mümkün olmaktadır. Ayrıca WordPress’in yeni sürümleri yayınlandığında bilgilendirilirsiniz ve kısa sürede güncelleme işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
WordPress’in günden güne sizin için daha doğru bir tercih olduğuna inanmaya başladıysanız muhtemelen şu sıralar “WordPress ile web sitesi nasıl yapılır?” konulu araştırmalar gündeminizdedir. Bu konuda çeşitli eğitim paketleri mevcut veya video olarak birçok ücretsiz kaynağa erişebilirsiniz. Yapılması gerekenler aslında oldukça basittir ve tek bir gün konsantre olarak iyi bir noktaya gelebilirsiniz. Domain almak, hosting seçimi, domain’i hosting’e bağlamak gibi bir dizi işlemlerden bahsedebiliriz ancak bunlar hiç de zor değildir. Günümüzde hatta bazı hosting firmaları artık hazır WordPress yüklü hosting paketleri satmaktadırlar. Bu nedenle alan adınız henüz olmasa bile IP numarası üzerinden sitenizi kullanmaya başlayabilir, sonrasında alan adını bağlayabilirsiniz. Tabii gerçek bir arama motoru görünürlüğü için alan adı en önemli şartlardan birisi.
WordPress mi, Blogger mı?
WordPress mi, Blogger mı? Hemen şu an bir blog açıp yazı yazmak ve para kazanmaya yönelik bir hazırlık yapmak istiyorsanız Blogger bir seçenek. Ancak WordPress biraz daha özelleştirilebilir ve uzun bir yol olabilir. Kişisel görüş olarak Blogger blog’u bir konuma getirdikten sonra WordPress’e geçiş yapmak en mantıklısı diyebiliriz. WordPress site yaparken zaman ve para harcamanız gerekecek ancak Blogger’da bu çok daha kısa bir süre alır. Blogger Google’a bağlı bir servis olduğundan asla –diyelim- hack’lenmez ve saldırıya uğramaz. WordPress bu konuda daha savunmasız hale gelebilir. Ancak günün sonunda tam anlamıyla profesyonel bir internet sitesinden bahsediyorsak, blog amaçlı olsa bile WordPress’in tartışılmaz bir esnekliği vardır. Blogger’ı istediğiniz gibi yapabilirsiniz ancak tam istediğiniz gibi asla olmayacaktır. Çünkü eklenti konusu WordPress ile ilgilidir. WordPress siteye WhatsApp iletişim butonu ekleme gibi bir işi anında WordPress’te yapabilirsiniz ancak Blogger’da durum böyle değildir.
Gelelim WordPress tarafına… WordPress öğrenmek zor mu veya WordPress kullanmak kolay mı? Bu tamamen size bağlıdır diyebiliriz. Telefonunuzu değiştirdiğinizde nasıl ki bir alışma süreci var; WordPress buna benzerdir ve kullanımı son derece kolaydır. Bu konuda internette birçok videodan faydalanabilirsiniz ve gerçekten kendinizi verdiğiniz tek bir günün sonunda bile iyi bir WordPress kullanıcısı olabilirsiniz. Sonrasında zaten yapılması gerekenler arama motorlarına uygun şekilde içerik girişi yapmak ve site açılış hızı, kullanıcı deneyimi iyileştirme gibi ayrıntılara dikkat etmek. WordPress ile para nasıl kazanılır konusunda elbette tercih edebileceğiniz Google AdSense başta olmak üzere birçok reklam ağından bahsedebiliriz. WordPress’te ayrıca sponsorlu makale yayınlayarak yine kazanç elde edebilirsiniz. Daha birçok farklı reklam sistemini kolay bir şekilde entegre edebilirsiniz. Blogger’da bu noktada biraz daha kısıtlısınız denebilir.
WordPress Güvenilir midir?
WordPress, güvenilir bir içerik yönetim sistemidir. Bunun için düzenli aralıklarla güncelleme yapılması ve optimizasyon sağlanması gereklidir. Her altyapıda olduğu gibi WordPress’te de saldırılarla karşılaşmak mümkündür, bu nedenle sitenizi güçlü tutmanızda fayda vardır.
Bunun için iyi bir hosting firması ile çalışmak, sitenize SSL yani güvenlik sertifikası eklemek, dosya ve klasörlerinizin izinlerini yönetmek, zor bir kullanıcı adı ve şifre kullanmak, lisanssız eklenti veya tema kullanmamak ve girişleri kısıtlandırmak gibi pek çok yöntemi bir arada kullanarak, sitenizi dış saldırılara karşı güçlendirip koruyabilirsiniz. WordPress’in açık kaynaklı bir yazılıma sahip olması nedeniyle bu güvenlik önlemlerini sıkı tutmak son derece önemlidir. Yani WordPress sitesi güvenilir mi sorusunun cevabı aslında biraz da sizin güvenliğe bakış açınızla ilgilidir. WordPress de dünyadaki her yazılım gibi birtakım açıklara sahip olabilir. Bugün olmasa bile başka bir gün saldırı sonucu zarar görmenize neden olabilir. Düzenli yedek alıp ek yazılımlarla korunduğunuzda, oldu da yaşarsanız bu süreçleri bile kolaylıkla atlatabilirsiniz.
WordPress Kullanan Siteleri Anlamak
Siz şu an bu satırları okurken acaba bu site WordPress mi diye düşünebilirsiniz. Elbette; MEOMAN de WordPress ile oluşturulmuş bir sitedir ve web teknolojileri hakkında faydalı bilgilere yer vermektedir. İnternette bir sitenin WordPress ile yapılıp yapılmadığını anlayabileceğiniz birçok servise yer verilmektedir. En basit haliyle bir sitenin alan adının sonuna /wp-admin ekleyerek WordPress giriş paneline ulaşabilirsiniz ancak bu kural her zaman geçerli olmayabilir. Güvenlik sebebiyle birçok internet sitesinin panel erişimi artık eklentilerle farklı bir alan adı üzerinden sağlanmaktadır. Ancak kodlar incelendiğinde bu sitelerin WordPress kullanıp kullanmadığı anlaşılabilir. Sayfa açıkken Kaynağı Görüntüle diyerek veya dediğimiz gibi WordPress tespiti hizmeti veren internet siteleri WordPress siteleri nasıl bulunur konusunda size yardımcı olacaktır.
En iyi 20 WordPress Teması 2022 – 2023 Çok Satanlar
- SEO
- Optimize
- Güvenlik
- Yedekleme
- Google Algoritma Takibi
- Google ADS Tabibi
- Google Search Console Takibi
- Google Analiz Takibi
- Rakip Analizi ve Takibi
- Rekabet ve Trafik Belirleme
- Woocommerce SEO
- WordPress SEO