İçerik Kısayolları
WordPress Çok Yavaş, Nasıl Hızlandırılır?
WordPress’iniz çok yavaş ve nasıl hızlandırılır diye merak ediyorsanız yardımcı olmak için buradayız. Ücretli destek hizmetlerimizden yararlanmaya başlamadan önce bilmeniz gereken püf noktalarında değinelim.
1. Yavaş Eklentiler Yüklemekten Kaçının
Eklentiler, WordPress yöneticisini yavaşlatmasıyla bilinir.
En yavaş eklentileri bulmanın en iyi yolu Query Monitor, New Relic kullanmaktır. GTmetrix Waterfall, hangi eklentilerin en uzun istek sürelerini oluşturduğunu gösterir. Yavaş eklentilerinizi silin veya bunları hafif eklentilerle değiştirin.
2. PHP 7.4’e Yükseltme
PHP sürümlerini yükseltmek sitenizi kolayca 2-3 kat daha hızlı hale getirebilir.
WordPress istatistiklerine göre, barındırma şirketlerinin çoğu PHP sürümlerini otomatik olarak yükseltmiyor ve çoğu kullanıcı eski PHP sürümlerini çalıştırıyor. Display PHP Version eklentisi şu anda hangi PHP sürümünü çalıştırdığınızı söyler ve ayrıca hosting hesabınızda da bulabilirsiniz.
3. Sunucu Yanıt Sürelerini Kontrol Edin
Sitenizi Google PageSpeed Insights ile çalıştırın ve ideal olarak 300 ms’nin altında olması gereken sunucu yanıt sürenizi kontrol edin. Sunucular, hostinginiz tarafından kontrol edilir ve hem web sitenizin hem de yönetici panelinizin hızını etkiler. Sunucunuz yavaşsa, altta yatan sorun bu demektir.
4. Kaynakları CDN’lere Aktarın
CDN’ler, sunucunuzdaki yük kaynaklarını boşaltarak WordPress yöneticisini hızlandırmaya yardımcı olur. Cloudflare veya RocketCDN’i (WP Rocket kullanılıyorsa) öneririz. Cloudflare, nameserver değiştirerek kurulabilir, RocketCDN ise WP Rocket ayarlarından satın alınabilir.
Kurulduktan sonra, CDN kontrol panelinde analizleri kontrol edin ve servisin çalıştığından emin olun. CDN, GB’larca kaynağı boşaltarak WordPress’in çok yavaş çalışması sorununu çözer.
Bazı hosting’lerin cPanel’de Cloudflare’ı etkinleştirme seçeneği var. Aksi takdirde doğrudan web sitenizi eklemeniz ve domain kayıt sitenizden nameserver değiştirmeniz gerekiyor (örn. GoDaddy veya IHS).
5. Cloudflare Sayfa Kuralları Ekleyin
Ücretsiz Cloudflare hesapları, 3 ücretsiz sayfa kuralı ile birlikte gelir.
İşte WordPress siteleri için ayarlamanızı tavsiye ettiğimiz 3 page rule.
Sayfa Kuralı 1: Her Şeyi Önbelleğe Alın ve HTTPS’yi Zorlayın – sitenizin agresif bir şekilde önbelleğe alınmasını sağlar.
http://*websiteniz.com/*
Sayfa Kuralı 2: WordPress Admin ve Bypass Önbelleğini Güvenli Hale Getirin – CDN’in (veya uygulamalar + Rocket Loader gibi performans özelliklerinin) admin içerisinde çalışmasını engellemek için WordPress admin güvenlik seviyesini yüksek yapın ve Cloudflare’in admin içerisindeki cache’ini bypass edin.
websiteniz.com/wp-admin*
Sayfa Kuralı 3: WP Uploads’un Bant Genişliğini Azaltın – WP Uploads klasörünüzdeki içerik sık sık değişmediğinden, Edge Cache TTL’yi bir aya çıkarabilirsiniz. WP Uploads klasör önbelleği sık sık yenilenmeyeceği için bu işlem potansiyel olarak bant genişliğinizde tasarruf sağlayabilir.
websiteniz.com/wp-content/uploads*
Cloudflare’in scrape shield settings ayarlarındaki hotlink protection özelliğini de etkinleştirmelisiniz. Bu işlem kişilerin resimlerinizi kendi sitesine kopyalayıp yapıştırmasını önler. Zira bu resimleri siz barındırırsınız ve bu da bandwith tüketir.
Merhabalar, dediğiniz gibi sunucu yanıt süreme baktım 300 ms üstü idi. Bu sorunu nasıl çözebilirim.
Merhaba; Buraya tıklayarak iletişim bilgilerinizi iletebilirsiniz, bu konuda sizleri bilgilendirmeye yardımcı olmaya çalışabilirim.
Merhaba Mesut Bey, ben yazdığınız gibi yavaş eklentiler yerine hafif eklentiler kullandım fakat hala yavaş çalışıyor. Bunun ms ile ilgili bir problemi olabilir mi?
Merhaba; Buraya tıklayarak iletişim bilgilerinizi iletebilirsiniz, bu konuda sizleri bilgilendirmeye yardımcı olmaya çalışabilirim.
Arkadaşlar hep aklımı karıştırıyor, wordpress kullanırsan her istediğini yapamazsın diyorlar hocam. Siz bu konuda ne söylüyorsunuz wordpress mi html mi ?
Merhaba; Buraya tıklayarak iletişim bilgilerinizi iletebilirsiniz, bu konuda sizleri bilgilendirmeye yardımcı olmaya çalışabilirim.
İşletmemin internet üzerinde görünürlüğünü arttırmak adına benimle aynı işi yapanları sürekli gözetmeli miyim? rakip ne demek neden rakip kelimesi kullanılır? Bu konularda webinar tarzı çalışanlarımıza bilgi verebilir misiniz?
Merhaba; dilerseniz buraya tıklayarak iletişim bilgilerinizi iletebilirsiniz, bu konuda sizleri bilgilendirmeye yardımcı olmaya çalışabilirim.