Oynatma Hızı:
Bu Yazı içinde Neler Mevcut?
Sidebar Nedir
Sidebar, web sitelerinin kenarlarında yer alan kenar çubuğu anlamına gelir. Anasayfanın kenarlarını dolduran sidebarlar, bilgilendirme alanı olarak da düşünülebilir. Bazen sayfa hakkında yönlendirmeler yapan, hakkımızda ve iletişim gibi kolaylıklar sunan bu alanlar web site kullanımını kolaylaştırıcı etkiye sahiptir.
Sidebarlar web siteleri için oldukça önem teşkil etmektedir. SEO programları sayesinde aşina olunan Sidebarlar, sitenizin hem sağ hem de sol kenarlarında bulunabilirler. Sidebarlar, siteniz için pek çok farklı amaca hizmet edebilir. Sayfanın kenarlarında bulundukları için reklamlar, diğer bağlantılara yönlendiren linkler, abonelik formları veya popüler içerikler gibi pek çok seçeneği buraya yerleştirmeniz mümkündür.
Sidebarlar, dikkat çekici özellikleriyle kullanıcıların sayfanızda uzun vakitler geçirmesini sağlayabilir. Böylece sayfanızın arama motorlarında daha üst sıralarda yer almasını da sağlamış olursunuz. Sayfa düzeni ve kalitesi bakımından sidebarlar, kullanıcı deneyimlerini artırır ve sitenizin ziyaretçi trafiği otomatik olarak yoğunlaşır.
Sidebar Nasıl Kullanılır?
Sidebar kullanımı sayfanın içeriğine, amacına ve hedefine uygun olarak planlanmalıdır. Kullanıcıların sayfanızla veya içeriklerinizle ilgili merak uyandıran, dikkat çekici unsurları sidebarda görmesi ve etkileşim kurması, sayfanızın beğenisini artıracak faaliyetlerdir.
“Sidebar nasıl kullanılır?” sorusuna birkaç maddede yanıt bulalım:
- Sidebarda, kullanım amacınıza göre sitenizin diğer sayfalarına yönlendiren ilgi çekici başlıklarla hazırlanmış linkler kullanabilirsiniz.
- Web sitenizde abonelik gibi işlemler yer alıyorsa, sidebarda pratik doldurulan abone formları bulundurabilirsiniz.
- Buraya web sitenizle ilgili veya farklı reklamlar ekleyebilirsiniz.
- Web sitenizin bu kısmına sayfanızın sosyal medya platformlarındaki adreslerini ekleyerek, kullanıcıların size sosyal medya hesaplarınızdan ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
- Bu kısımda arama kutuları bulundurarak, ziyaretçilerinizin site içerisinde aradıkları kelime veya konulara kolay ulaşmalarını sağlayabilirsiniz.
- Eğer online bir satış sitesine sahipseniz, müşterileriniz için sidebarda alışveriş sepeti seçeneği bulundurabilirsiniz.
WordPress’de Sidebar Kullanımı
Web sitesi kullanıcılarının büyük bir kısmı WordPress’i tercih etmektedir. WordPress, açık kaynaklı bir yazılım olduğu için herhangi bir kod bilgisine ihtiyaç duyulmadan kullanılabilir.
WordPress’de sidebar, ana içeriğin yan taraflarında yer alan bir gezinme menüsü olarak işlev görür. Dikey bir sütun şeklinde genellikle sayfanın her iki yanında bulunan sidebarlar, alt bilgi şeklinde de kullanılabilir.
WordPress’de sidebar kullanımı kodlama bilgisi gerektirmediği için kolaydır. WordPress bileşen alanları, WordPress temalarına göre farklı biçimlerde olabilir.
Bileşenler menüsünden hareketle WordPress’de sidebar oluşturmak için WordPress panosunu açtıktan sonra, görünüm simgesine ve ardından bileşenlere gitmeniz yeterlidir. Bileşenleri kendi kişisel isteklerinize bağlı olarak + tuşuna basarak özelleştirebilir ve dilediğiniz seçenekleri ekleyebilirsiniz. Kenar çubukları birden fazla tercih edildiğinde farklı amaçlar için kullanılabilir. Örneğin bir tarafta arama çubukları ve sitenin diğer sayfaları için gezinme çubukları yer alırken, diğer tarafta reklamlar görüntülenebilir.
WordPress Sidebar Bileşenleri
WordPress kenar çubukları için herhangi bir temayla çalışabilecek farklı eklentiler mevcuttur. Bunlardan birkaçı şöyledir:
- Recent Post Widget Extended: İlgi çekici başlıklara yer veren bu eklenti, belirlenen kategori ve eklentilere bağlı olarak güncel yayın ve içerikleri görüntülemeyi sağlar. Kullanıcılar açısından dikkat çekici bir düzen oluşturur. Haber siteleri ve bloglar için uygundur.
- Compact Archives: Kolay bir şekilde özelleştirildiği için arşivlerinizi görüntülemek adına iyi bir seçenektir. Geniş bir arşive sahipseniz, bunu düzenli hale getirerek gezinmeyi kolaylaştırır.
- SiteOrigin Widgets Bundle: İşlevsel yapısıyla geniş bir kitaplığı vardır ve pek çok widget ihtiyacını karşılar. Her türlü site için uygundur ve ücretsizdir.
- Maps Widget for Google Maps: Özelleştirilebilir haritalar ve Google Maps girişi ile hızlı bir adres bulma işlevi sunar. Fiziksel olarak adresi bulunan işletmeler için uygundur.