Oynatma Hızı:
Bu Yazı içinde Neler Mevcut?
CSS Nedir? JS Ne Demek?
CSS (Cascading Style Sheets), yani Basamaklı Stil Şablonları anlamına gelen bir işaretleme dilidir. Daha basit bir tabirle CSS, HTML etiketlerinin görsel olarak (renk, şekil ve boyut gibi) tasarımına yardımcı olur.
Bir web sitesinin dış görünüşünü düzenlemeyi sağlayan CSS; ara yüzleri düzenler, fontları ayarlar ve görsel tasarım unsurları üzerinde değişiklikler yapmayı sağlar. CSS, HTML ve JavaScript gibi internet sitelerinde kullanılan kodlama teknolojilerinden biridir.
İlk olarak 1996 tarihinde Hakon Wium Lie tarafından önerilen CSS, internetin yaygın kullanımı ve kullanım amaçlarının farklılaşması ile doğan yeni ihtiyaçlar doğrultusunda geliştirilerek tarayıcı desteğini artırmış ve hala geliştirilmesi üzerine çalışılan bir aşamadadır.
İnternet sayfaları yapısal olarak üç ana katmandan oluşur. Bunlar: İçerik Katmanı (HTML), Görselleştirme Katmanı (CSS) ve Etkileşim Katmanı (JS)’dır. İçerik katmanı, kullanıcıya sunulacak bilgilerin yer aldığı ve HTML ile etiketlendiği bölümdür. Görselleştirme katmanı, oluşturulan içeriğin, kullanıcıya nasıl gösterileceğinin belirlendiği katmandır. Burada içerik, ekran boyutuna göre ayarlanır, yazı boyutu ve renk düzeni ile şekil – zemin ilişkisi belirlenir. Bu katmanda kullanılan dil CSS’dir. Etkileşim katmanında ise JS sayesinde kullanıcı ile sayfa arasında kurulan iletişim yöntemleri gibi uygulamalar yer alır.
CSS Özellikleri Nelerdir?
HTML ile oluşturulan içeriğin ne şekilde sayfada yer alacağını belirleyen bu dil ile sayfanın estetik algısı geliştirilir. CSS’nin bazı özellikleri şöyledir:
- Sayfa başlığı, başlığın rengi, logonun büyüklüğü ve yeri gibi unsurları belirler.
- CSS, her sayfanın görsel sunumunu kendi içerisinde tanımlar ve bu sayede sayfanın güncellenmesi ve bakımı kolay olur. Örneğin çok sayfalı bir sitede başlıkları büyütmek gerektiğinde tek bir satırı güncellemek yeterli olur.
- Veri trafiği gibi sorunlara çözüm getirir. CSS dosyası bir defa indirildiğinde tarayıcı bunu saklar ve diğer sayfalarda da aynı dosyayı kullanmayı mümkün kılar. Esnek bir kullanıma sahiptir.
- Bir içerik belirlendiğinde, aynı içeriği farklı ortam ve sayfalarda kullanmak mümkündür. Örneğin, aynı içeriği ana sayfa, iç sayfa veya ekran okuyucular için kullanabilirsiniz.
- Güncel kodlama yöntemlerine imkân sağlar.
- Sitenin güncellenmesini ve bakımını kolaylaştırır.
- Görselleştirme işini HTML üzerinden alarak, HTML’nin yalnızca içerik üretimi ile ilgilenmesine olanak tanır.
- Tek bir şablonu farklı sayfalarda kullanma kolaylığı sağlar.
JS Nedir?
JS, JavaScript’in kısaltılmış yazımıdır. JavaScript, dinamik ve etkileşimli bir programlama dilidir. Web sitelerinin alt yapısını oluşturan iç ana katmandan biridir. Tıpkı CSS gibi HTML’nin işlerini kolaylaştıran bu dili 2016 yılında yapılan bir araştırmaya göre web sitelerinin %90’ı kullanıyor.
JavaScript, prototip tabanlı bir programlama dilidir. Yani nesne tabanlı ve sınıfsız bir yapı sunar. JavaScript sayesinde kullanıcı odaklı etkileşim sağlanır. JS, sayfa içerisinde aktif etkileşim kurulan her alanda kendisini gösterir. Anlık tepkiler vermesi, kullanıcı ile arasındaki etkileşimi hızlandırır.
JavaScript’in Özellikleri Nelerdir?
- JS ile aynı anda birbirinden bağımsız ortamlarda farklı işlemler yaptırabilirsiniz.
- JS öğrenimi kolaydır. Diğer yazılım dillerine göre dili oldukça anlaşılır ve basittir.
- Her defasında sıfırdan kod yazmaya gerek olmadığı için kullanıcının işini kolaylaştırır.
- JS ile hata bulmak ve düzeltmek kolaydır.
- HTML’nin durgun yapısını hareketli ve pratik hale getirir.
- Az kodla çok iş yapan yapısı ile oldukça kullanışlı ve işlevseldir.
- Sağladığı Framework, API gibi kütüphaneleri ile pek çok soruna çözüm üretir.
JavaScript, bugün web siteleri için vazgeçilmez unsurlar arasında yer alır. Kullanımının kolay oluşu ve kişisel veya kurumsal web sitelerinde işlevsel kullanımı sayesinde sevilen ve en çok tercih edilen programlama dilleri arasındadır.