Oynatma Hızı:
Bu Yazı içinde Neler Mevcut?
2022’nin İçerik SEO Trendleri
Bir internet sitesi yöneticilerinin en fazla ağırlık vermesi gereken noktalardan birinin “içerik” olması gerektiğini söyleyebiliriz. Yükselişe geçmek ve aramalarda daha fazla ön plana çıkmak isteyen internet siteleri incelendiğinde, genelde içerik stratejilerinin düzgün kurgulanmadığını veya düzgün kurgulanmışsa bile uygulamada bazı sıkıntıların olduğunu görmekteyiz. Her yıl olduğu gibi 2022’de de içerik üretirken dikkat edilmesi gereken birçok yeni detay var. İçerik üretirken en çok karşılaşılan bazı yanlışlar ve doğrusunun nasıl olması gerektiği bu seferki konumuzu oluşturuyor; 2022’nin içerik SEO trendleri neler hazırsanız başlayalım!
Google Daha Fazlasını İstiyor
Yazarların ve internet sitesi sahiplerinin hala “Google için yaz” kafasında oldukları görülebiliyor. Elbette bu yanlış değil ancak optimizasyonlar sadece bir anahtar kelime grubu üzerine yapılıyor. Yani içerik üretirken sadece o anahtar kelime grubu yazının çeşitli yerlerinde geçiriliyor. Olması gerekense kullanıcı tarafındaki ihtiyaçları belirleyerek bunları yazı içerisine serpiştirmek. İnternette bir sorundan bahsediyorsak pek tabii yazı içerisinde geçmeli ancak bu sorunun neden kaynaklanabileceği veya sorun yaşandıktan sonra neler olabileceği de yazı içerisinde geçirilirse o halde garantili şekilde aramalarda tepedesiniz demektir.
İçerik üretirken kullanıcıların neden ve niçin onu aradığını kendinize sormalısınız. Yani bugün bir bilgisayar bile yapay zeka ile kelimeleri yan yana getirerek mantıklı cümleler kurabiliyorken sizin daha fazlasını yapmanız gerekir. Google’ın istediği de budur ve gerçek anlamda bir SEO’dan bahsetmek gerekirse işte tam da yerindesiniz.
İçerikleri çeşitlendirmek halen iyi bir yol. Mevcut yazılmış bir içeriği çeşitlendirerek ve güncelleyerek yeni bir konu başlığı haline getirebilirsiniz ancak burada tabii aynısını değiştirmekten bahsetmiyoruz. Güncel sorunları da ekleyerek veya başka bir konu ile bir araya getirerek konunun alanını genişletmek fayda sağlayacaktır. Bir yazı bir kere yazılır düşüncesini kesinlikle bir kenara koymak gerek.
E-Ticaret Sayfalarında Açıklamayı Kaldırın
Çok çok önceden e-ticaret sitelerinde ürün sayfalarına firma broşüründen birkaç sayfa eklenirdi ancak görsel olması nedeniyle kullanıcıya bilgi vermek dışında bir etkisi olmazdı. Günümüzde ise e-ticaret sayfaları için ürün satışını artırmaya yönelik SEO içerikleri üretiliyor. Böylece e-ticaret sayfasında yer alan ürünler, ürün hakkında Google’da araştırma yapan kişiler tarafından daha kolay bulunuyor. Kullanıcı arama yaptığında e-ticaret sayfasındaki içeriği yakalayarak fiyatı da karşısında görüyor ve satın almaya ikna olmuşsa işlemi gerçekleştiriyor.
Tavsiyeler genelde 1000 kelime civarında bir makale üretilmesi ancak bize göre burada doğru olan içeriği ve satışı ayırmak. Yani müşterileri veya ziyaretçileri bir blog üzerinden çekerek sonradan satış sayfasına yönlendirmek daha ikna edici olacaktır. Ayrıca Google alışveriş sitelerinin bu denli içerik üretme yatkınlığının da farkında olsa gerek. Elbette “En iyi şarj cihazları” veya “iPhone 13 şok emici kılıflar” gibi başlıklarda ürünleri bir araya getirmek hala etkili bir yöntem ancak sitenizin blog sayfasında ürünleri uzun uzun anlatmak ve kıyaslamak, hatta kendi yaptığınız deneyimsel testleri paylaşmak çok daha iyi olabilir. Neden mi bunlardan bahsettik? Çünkü alışveriş ve içerik farklı işler. Google o sayfada müşterinin sadece alışverişle ilgilenmesini istiyor. Yani “kullanıcı deneyimi” her zaman olduğu gibi yine ilk sırada.
Aramalarda Çıkmak İçin İçeriği Biçimlendirme
Alışveriş sitelerinde “ilgi görenler”, “bir de bunlara bakın”, “en çok satanlar” başlıkları her zaman etkili olmuştur. Bunların sayfada tutulmasında herhangi bir sorun yok; hatta satış ve sayfa dolaşımını artırıcı etkileri artık tamamen ispatlanmış durumda. Burada biraz daha arama sonuçlarına odaklı başlıklar üretebilirsiniz. Yani standart olan alışveriş sitesi başlıkları yerine daha yaratıcı olanları uygulayabilirsiniz. Ek olarak sayfanızın daha arama sonucu odaklı olması için çeşitli listeler oluşturabilirsiniz. Çeşitli ipuçları, açılır kapanır soru-cevap kısımları ve içerikten ziyade alışverişe odaklanmış bir sayfa kesinlikle daha iyi arama trafiği almanızı sağlayacaktır.
İnternet sitenizde Rich Snippet özelliği kullanarak biraz daha öne çıkabilirsiniz ve arama sonuçlarından ziyaretçi yakalayabilirsiniz. WordPress tabanlı siteler için bunları uygulayabileceğiniz eklentiler mevcut. Sayfada soru-cevap şeklinde iki soru yer alması ve bunların ürün ile aynı sayfada birlikte sunulması arama sonuçlarında faydalı bir görüntü elde etmenizi sağlayacaktır.
İç ve Dış Bağlantıları Kullanın
İç bağlantılar kullanmak yani yazılarda sitenizdeki başka bir konuya link vermek sayfaları birbirine bağlamak adına güzel ve etkili bir yoldur. Genellikle bu konu hep atlanır veya ciddiye alınmaz ancak SEO açısından ön planda olan sitelerde her zaman göz önünde tutulmuştur. Bağlantı verirken metni çeşitlendirmek bu noktada önemlidir. Yani “şu konuya buraya tıklayarak ulaşın” demek yerine “XXL ölçüdeki parti elbiseleri konumuzu da inceleyin” derken burada “XXL ölçüdeki parti elbiseleri” öbeğine bir bağlantı verin. Sonuç olarak sayfalarda her zaman aynı bağlantı metinlerini kullanmayın. Bunları çeşitlendirin ve her sayfada en azından birkaç tane bulundurun. İşinize ciddi anlamda yarayacaktır.
Dış bağlantı vermek konusunda da çekimser olmayın. Normalde bunun site için zararlı olabileceğine yönelik bir inanış vardır ancak doğru değildir. Bazı uzmanların görüşlerine bağlantı verebilirsiniz, bir haber sitesini kaynak gösterebilirsiniz veya bir Tweet’i ifade edebilirsiniz. Bunlar gerçek anlamda SEO yapılan bir web sitelerinde her zaman yer alır. Benim kategorimde bunları nasıl kullanacağım diye düşünüyorsanız bir uzman görüşü almak faydanıza olur. Expertise, Authoritativeness ve Trustworthiness kelimelerinin baş harflerinin kısaltmasından oluşan Uzmanlık, Otoriterlik ve Güvenilirlik anlamına gelen EAT sitelerde bu her zaman uygulanır.
Uzman Yazarlarla Çalışın
Yazarlık normalde yazı yazabilmeyi mesleğe dönüştürmüş kişileri ifade ediyor ancak internet yazarlığında bazı arama motoru bilincinin de yazı yazarken oluşturulması ve kullanılması gerekiyor. Arama motoru uyumlu bir yazı arama motoru sonuç performansında her zaman daha iyi verim getirecektir. Bu nedenle uzman yazarlarla çalışmanız belki biraz daha maliyetli olabilir ancak karşılığını her zaman daha fazlasıyla alacağınıza emin olabilirsiniz. Hatta bir uzmanın yazdığı, başka bir uzmanın kontrolden geçirdiği şeklinde ekipleşme yoluna gidebilirseniz artık bundan sonrası için sadece sitenizin artan trafiğini gözlemlemek dışında başka bir şey yapmanıza gerek kalmayacak demektir.
İnternet sitenizde çeşitli konular hakkında yazılar bulundurmanız gerekiyorsa her konunun ayrı uzmanını bulundurmanız faydanıza. Teknik terimlerin düzgün kullanılması, gündemin takip edilerek vakit geçirilmeden kullanıcıların arayabileceği tarzda içeriklerin üretilmesi hem daha iyi bir trafiğin oluşması için zemin hazırlayacak, hem de sitenizin daha güvenilir olmasını sağlayacaktır. Hatta yapabiliyorsanız yazarların deneyimlerinin bulunduğu bir biyografi sayfası ve sosyal medya profillerine bağlantıların bulunduğu bir özgeçmiş kutusu oluşturun. Bu daha profesyonel bir görüntü sağlayacak ve yazarların da okuyucular tarafından araştırılması neticesinde sitenize olan güveni daha da artıracaktır. Tüm bunlar Google’ın algoritma olarak önemsediği noktalardır ve Kalite Değerlendirme Yönergeleri’nin bir parçasıdır.
Her Zaman Güncel İçerik
Sitede bulunan içeriklerin güncel olması, yeni arama sorgularından çok iyi trafik çekebilmeniz için doğru bir yatırımdır. “En iyi TV’ler” şeklinde arama yapan bir kullanıcı üç yıllık bir sayfaya geldiğinde bu sayfayı pek zaman geçirmeden kapatacak ve istatistiklerinizi olumsuz etkileyecektir. Sayfadan çıkma oranının yükselmesi ve sayfada geçirilen sürenin kısalığı Google sonuçlarında arkalara doğru yol almanıza neden olacaktır. Bu nedenle varsa eski konuları güncellemek veya yeni bir konu yazarak eski konuyu “2018’in en iyi TV’leri” şeklinde başlıklandırarak yeni konuya bağlantı vermek bir SEO uzmanı davranışıdır.
Mevcut makaleye güncel tarihli bir şeyler eklemek, yeni bir model koymak ve güncelleme yapmak arama trafiğinin devam etmesini sağlayacaktır. Ancak yine de söylediğimiz gibi yoğun arama trafiği alan bir sayfadan bahsediyorsak içeriğini sürekli olarak güncellemek Google tarafında avantaj elde etmenizi sağlayacaktır. Google sayfanın sürekli güncellendiğini gördüğü için ziyaretçilerin davranışlarını da inceleyerek arama sıralamasındaki yerin korunmasını veya daha üst sıralara çıkmasını sağlayacaktır. Güncellenmeyen yazılarda ise sonucun ne olduğunu hepimiz biliyoruz denebilir.
H1 Etiketler Her Zaman Önemli
Google’da tespit edilen bir eğilim şu şekilde: Çok detaylı ve kelime içeren, yani uzun H1 kullanımından kaçınılmalı. Elbette konuyu ifade eden bir başlık olmalı tabii ancak içeride kullanılan alt başlıklarda asıl detaylar verilmelidir. Bu durum kullanıcı deneyimi için önemlidir. Hatta biz açık açık başlıksız yazı yazmayın ve durumu tek bir başlıkta ifade etmeye çalışmayın diyebiliriz. Google başlıkları seviyor buna inanarak ve bunu bilerek içerik üretimini gerçekleştirin. Sayfada bulundurabileceğiniz her başlığı Google’ın öne çıkarabileceğini düşünerek hareket etmeniz faydanıza. Bu nedenle sıradan başlıklar atmaktan kaçının; ilgi çekici olanlara yönelin.
İçerik oluştururken Google bazı başlıkları ön plana çekebilir. “Ücretsiz Kargo”, “En Düşük Fiyat Garantisi”, “5 Yıldızlı Yorumlar” şeklindeki klişe ara başlıklar yerine kullanıcıların tıklamadan duramayacağı şekilde dikkat çekici olanlarını seçmeye özen gösterin. Örneğin; “5 Yıldızlı Yorumlar” yerine “Kullananların Artı ve Eksi Yorumları” gibi bir başlık daha inandırıcı ve ilgi çekici olacaktır. “Ücretsiz Kargo” yerine “Gönderim Ücreti Yok” şeklinde gözün aşina olmadığı farklı cümleler kurmanız avantaj elde etmenizi sağlayacaktır. Herkeste olmayanlar sizde olsun. Kazancın altın kurallarından biri budur.
Düşük Kalitedeki Sayfaları Düzeltin
Hiçbir trafik almayan, profesyonellikten uzak ve sadece sayfa zenginliği olsun diye sitede tutulan sayfaların hiçbir faydası yok. Hatta Google buna şişirilmiş içerik olarak bakıyor. SEO kurallarına uygun olmayan ve mevcut hedef kitlenizle de alakası olmayan eskiden yapılmış bazı içeriklerin gözden geçirilmesi faydalı olacaktır. İçeriği güncelleyebilir, yeni şeyler ekleyebilir, iç ve dış bağlantılarla zenginleştirerek sayfaya bir yaşam kazandırabilirsiniz. Genelde hiçbir işe yaramayan sayfalar tutulmak isteniyor ancak bu düşünceden vazgeçmeniz gerektiğini söyleyelim.
Düşük kalitedeki sayfaların kalitesini yükseltirken yeni bir yazı yazmaktan daha fazla özen göstermeniz gerekmekte. Yani bir şeyi sıfırdan yapmak her zaman daha kolaydır mantığı burada da geçerli. Yine eski konuyla alakalı olarak güncellenmiş bir makale, yeni görseller, yeni trendlere yönelik bilgiler veya yeni uzman görüşleri gibi bilgilerin sayfada yer alması pek fazla zaman almadan Google’ın gerekli ilgiyi sayfaya göstermesini sağlayacaktır.
Özel İçeriklerin Sınırını Belirleyin
Marka özelinde bazen tanıtıcı içerikler üretebilirsiniz. Bunlar kesinlikle o markadan yana tercihte bulunacak kullanıcılar için son derece faydalıdır. Fakat sürekli övgü dolu sözler, sürekli en iyisi şeklinde yapılan vurgulamalar kullanıcıların güvenini sarsabilir. Aynı sektörde birden fazla marka ile aynı çalışmayı yaptığınızda kullanıcıların neler düşünebileceği aklınıza geliyor mu? Bu nedenle sürekli markayı öne çıkaran ve yücelten içeriklerin olumsuz etkilerinin olabileceği de özellikle kullanıcı tarafında mümkün. Bu tarz özel içeriklerin Google’ın da canını sıkabileceğini söyleyelim. Sınırları belirlemeniz ve kullanıcıyı inandırmaktan uzaklaşmadan, yani firmanın gözüne girme uğruna sitenizin prestijini ve güvenilirliğini tehlikeye atmamalısınız.
Madem sitenin güvenirliğinden bahsediyoruz o halde “Hakkımızda” ve “Bize Ulaşın” sayfalarının da önemini bir kez daha hatırlatalım. Kullanıcılar sizin ne zamandır bu sektörde faaliyet gösterdiğinizi, binanızı, günlük kaç kargo gönderdiğinizi, bundan önceki mesleki deneyimlerinizi ve daha birçok şeyi bilmek istiyor. Eğer adı bilinen diğer birçok e-ticaret sitesinden farklı bir çizgide olduğunuzu düşünüyorsanız “Hakkımızda” sayfanızda bunu anlatmalısınız. Bu sayfaları kimse incelemiyor diye düşünmeyin; haksız duruma düşersiniz. Ayrıca “Bize Ulaşın” sayfasında belki komik gelebilir ama sabit telefon numarası olmayan yerlerin de güvenilirlik konusunda eksi hanesine bir puan yazılıyor.
Görsel Malzemeleri Kullanın
Görseller ve videolar bir web sitesinin olmazsa olmazlarıdır. Sayfada kalma süresini artırırlar ve kullanıcıları etkileşime girmek için tetiklerler. Düz bir yazıya sahip sayfaların her zaman verimsiz olduğu bilinmektedir. Oluşturduğunuz sayfalarda görselleri ve videoları bir araya getirerek bir sunum oluşturduğunuzda kullanıcılar bundan keyif duyacaktır. Kullanıcılar eğlenerek vakit geçirdikleri internet sitelerinin isimlerini daha kolay bir şekilde akıllarında tutarlar ve bir dahaki ziyaretlerini daha kuşku duymadan, daha kendinden emin şekilde gerçekleştirirler.
Şunu da tabii unutmamak gerekir: Görseller ve YouTube. Google’ın Arama ekranının ikinci sekmesi Görseller ve üçüncü sekmesi de YouTube. Kullanacağınız görseller Google’ın Görsel Arama sekmesinde yer alabilir veya benzer şekilde video içerikler YouTube kısmında görülebilir. Dolayısı ile burada da çok büyük bir arama potansiyeli olduğunun farkında olmalısınız. Yani sayfanıza görsel ve video eklerken hem kullanıcılara, hem de arama potansiyelinize yatırım yapıyorsunuz şeklinde düşünmeniz gerekir.
“Yakınımda” Kullanımının Önemi
SEO’ya dair gerçekleştirilen anketlerde ve araştırmalarda “Yakınımda” özelliğinin kullanıldığı internet sitelerinin arama sonuçlarında öncelikli geldiği konusunda fikir birliği elde ediliyor. Özellikle bir semtten bahsediliyorsa ve yakınımda özelliği kullanılarak kullanıcıya bulunduğu konuma göre bildiği seçenekler sunulabiliyor. Tabii bu özelliği sunma şekli size kalmış. Yarıçapın fazla tutulması daha fazla sonuç anlamına geliyor ancak daha dar tutulması da bazı mekanların kapsam dışı kalmasına neden olabilir. Sitenizin özelliklerine göre burada en doğru değerleri belirlemeniz kullanıcı deneyimi adına önemli.
Uzun İçerikleri Önemseyin
İçerik oluşturmanın temelinde kullanıcılara mümkün olduğunca fazla bilgi sunmak vardır. Dolayısıyla özet nitelikli ve sadece yayınlama amacı ile yayınlanmış içeriklerden kaçının. İnternette arama yaptığınızda “…… hakkında 20 ipucu” veya “…… de görmeniz gereken 10 tarihi mekan” şeklinde konular karşınıza geliyor değil mi? İşte burada bol başlık ve uzun yazıların etkilerini görüyoruz. İnternet kullanıcıları bu tarz içerikleri seviyorlar. Siz de seviyorsunuz değil mi? Uzun sayfalar daha derin bir etkileşim imkanı sağlar. SEO çalışmaları için güzel birer dahili bağlantı olma özelliğine sahiptir ve Google’da daha iyi sırada getirilmek adına her şeye sahiptir.
Uzun yazıların da anahtar kelimelerle ve hatta anahtar kelime grupları ile zenginleştirilmesi gerekir. Bu tam da hedefi 12’den vurmak adına yeterlidir. Organik şekilde sitenize ziyaretçi çekmek için sık sık rehber niteliğindeki bu paylaşımları yapmanızı tavsiye ederiz. Hatta içerikleri beğenen kişiler sosyal medya ortamlarında da bunları paylaşarak viral anlamda büyümeye katkıda bulunacaktır. Tabii mümkün olduğunca özgün ve daha önceden yapılmamış olan şeyleri yapmaya gayret gösterin.