Bu Yazıyı Sizin için Okuyalım mı ? Tıklayın Google sizin için okusun.
Oynatma Hızı:
Bu Yazı içinde Neler Mevcut?
XML Nedir? Feed Ne Demek?
XML, bir veri dokümanıdır. Herhangi bir veriyi başka bir alana taşımak ve taşınan yerde okunabilecek duruma getirmek için birçok işleme ihtiyaç duyulur. XML sayesinde bu süreçler oldukça basit bir şekilde halledilir. XML ile XHTML, MathXL ve SVG gibi pek çok programlama dili oluşturmak mümkündür.
XML sayesinde veri transferi, verileri yedekleme işlemi, verilerin taşınması, paylaşılması, yayınlanması ve saklanması gibi işlemleri rahatlıkla yapabilirsiniz. Veri kullanımını son derece kolaylaştıran bir dokümandır. XML, Türk Diline Genişletilebilir İşaretleme Dili olarak çevrilmiştir. Bu nedenle bir Markup Language olarak da bilinir.
Feed Nedir?
Besleme anlamına gelen bu kelime, farklı bir yazılıma otomatik şekilde bilgi veren bir program veya sayfaya verilen isimdir. Feed konusunu biraz daha açacak olursak bir örnekle açıklamak faydalı olabilir. Örneğin, internette çok fazla vakit geçiren ve takip etmek istediği pek çok internet sayfası olan birisiniz. Bu internet sitelerine her gün tek tek giriş yapmak ve içerikleri okumak sizin için çok vakit alan ve yorucu bir iş haline geliyor. Böyle bir durumda feed kullanan bir yazılımdan faydalanarak, bu sitelerin feed adreslerini yazılıma ekleyebilir ve tümünü tek kaynaktan görüntüleme imkânı elde edebilirsiniz.
Günümüzde en sık kullanılan besleme türlerinden biri News Feed (RSS)’dir. RSS, haber siteleri veya blog gibi sürekli güncellenen sitelerin güncellemelerinden haberdar olmanızı sağlamak için kullanılan, site ve dosya formatları ile çalışan, dokümanları takip eden bir sistemdir.
XML Özellikleri Nelerdir?
XML, verilerle ilgili yapılan işlemlerde gerekli olan ve kolay kullanılabilir bir dokümandır. Özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:
- XML ile site haritası oluşturmak mümkündür.
- XML sayesinde arama motoru botları, sitenizle ilgili bütün gerekli bilgileri kolayca çıkarabilir.
- Site haritaları SEO için önemli olduğundan XML, SEO için gerekli ve önemlidir.
- XML, büyük – küçük harfe (Case Sensitive) duyarlı bir dildir.
- XML ile pek çok programlama dili oluşturulabilir.
- XML formatı ile yazı yazılırken etiketlemeler belirli bir sıralamaya göre yapılmak zorundadır.
- XML ile yazı yazılırken açılan etiketler muhakkak kapatılmalıdır.
- XML, Markup diller arasında yer alır. Yani verileri işaretlemeye yarayan bir dildir.
- XML ile veri yedekleme ve veri transferi gibi verilerin kullanımı ile ilgili her türlü işlem yapılabilir.
Feed Özellikleri Nelerdir?
RSS, yani Rich Site Summary (Zengin Site Özeti) anlamına gelen Feed, kullanıcıların düzenli olarak takip ettikleri web sitelerinin güncelleme almasını sağlayan bir çeşit web yayınıdır. Özellikleri şöyledir:
- Takip ettiğiniz kanallardaki yenilikleri size bildirim aracılığıyla iletiler.
- Haberdar olmak istediğiniz siteleri bir defa ziyaret etmeniz ve abone olmanız sayesinde güncelleme almanız mümkündür.
- Feed, WordPress sitelerinde içeriğin depolanarak kullanıldığı bölümdür.
- RSS Feed, WordPress sitenizde yaptığınız her yeni paylaşımda yapılandırılmış bir XML dokümanı oluşturur. Bu doküman içerisinde içeriğinizin özeti bulunur ve buna feed adı verilir.
- En iyi RSS okuyucular arasında Feedly, Feedreader ve RSSOwl gibi uygulama ve programlar yer alır.
XML ve Feed Kullanmanın Faydaları Nelerdir?
Web sitelerinin alt yapısında kullanılan XML ve Feed gibi sistemler işlemleri hızlandıran, kolaylaştıran ve kategorileyen dokümanlardır. Bir web sitesi kurma düşünceniz varsa bu konularda bilgi edinerek ilerlemeniz, daha hızlı ve pratik işlemler gerçekleştirmenize yardımcı olacaktır.
Bu dokümanlar milyonlarca içerik arasından size ihtiyacınız olanı kısa sürede vermesi ile günlük hayatınızda internete ayıracağınız vakti de kısaltarak; kendinize ve sevdiklerinize ayıracağınız ekstra zamanlar üretir.