WordPress hız optimizasyonuna dair yapabileceğiniz pek çok şey var. Aşağıda bu adımlardan en önemli olanlarını ele aldık. Bu püf noktalarını izleyerek siz de WordPress sitenizi daha hızlı olması için optimize edebilirsiniz.
1. Daha İyi Bir Web Barındırma Servisi Seçin
Bir web sitesinin hızını etkileyen en önemli faktör hosting hizmetidir. Bazı hosting’ler yoğun trafik saatlerinde iyi yükleme süreleri sağlamaz ve hatta yüzde 99 çalışma süresine ulaşamayabilir.
Günümüzde, SiteGround, DigitalOcean, Amazon Web Services ve hatta Google Compute Engine’den nominal bir fiyata özel bulut sunucuları satın alabilirsiniz.
2. Hafif WordPress Teması Kullanın
Çok sayıda dinamik öğeye, kaydırıcıya, widget’a, sosyal simgeye ve daha birçok öğeye sahip WordPress temaları son derece göz alıcıdır. Ancak şunu unutmayın: Çok fazla öğe ve yüksek sayfa boyutları web sunucunuza büyük yük bindirir. Buradaki en iyi seçenek, hafif temalar kullanmaktır.
3. Görüntü Boyutlarını Azaltın
Resimler bir web sayfasının boyut artışına önemli katkıda bulunur. İşin püf noktası kaliteden ödün vermeden görüntülerin boyutunu azaltmaktır.
Görüntüleri Chrome PageSpeed Insights uzantısını veya Photoshop’u veya diğer araçları kullanarak manuel olarak optimize ederseniz işlem uzun sürecektir. Neyse ki, görüntü optimizasyonu da dahil olmak üzere aklınıza gelebilecek her şey için eklentiler var. Bahsetmeye değer olanlar:
- Optimole
- WP Smush
- EWWW Image Optimizer
4. JS ve CSS Dosyalarını Küçültün
Web sitenizi Google PageSpeed Insights aracıyla çalıştırırsanız, genelde CSS ve JS dosyalarınızın boyutunu en aza indirme konusunda uyarılırsınız. Bunun nedeni, CSS ve JS çağrılarının sayısını ve bu dosyaların boyutunu azaltarak, site yükleme hızını artırabilmenizdir.
Autoptimize WordPress web sitenizin CSS, JS ve hatta HTML’sini optimize etmeye yardımcı olur.
5. Gelişmiş Önbellek Eklentileri Kullanın
WordPress önbellek eklentileri (örn. W3 Total Cache) uzun süredir kullanımda ve web site öğelerinize önbellek kuralları eklemeyi kolaylaştırır. Bu tür eklentileri Varnish gibi gelişmiş önbellekleme mekanizmalarıyla birleştirmek, web sitenizin yükleme hızını daha iyi hale getirmenize ve nihayetinde WordPress’i önemli ölçüde hızlandırmanıza yardımcı olur.
6. CDN Kullanın
Çeşitli ülkelerden gelen ziyaretçiler için site yükleme hızını minimumda tutmaya yardımcı olan birçok CDN (İçerik Dağıtım Ağları) vardır. Bir CDN, web sitenizin bir kopyasını farklı yerlerde bulunan çeşitli veri merkezlerinde tutar. CDN’nin birincil işlevi, web sayfasını mümkün olan en yakın yerden ziyaretçiye sunmaktır. Cloudflare ve MaxCDN en popüler CDN hizmetleri arasındadır.
7. GZIP Sıkıştırmayı Etkinleştirin
GZIP web sitenizdeki dosyaları sıkıştırarak ekstradan disk alanı tasarrufu sağlar. Bu işlem, bant genişliği kullanımını önemli ölçüde azaltır.
GZIP sıkıştırmayı etkinleştirmek için PageSpeed Ninja gibi bir eklenti kullanabilir veya .htaccess dosyanıza aşağıdaki kodları ekleyebilirsiniz.
AddOutputFilterByType DEFLATE text/plain
AddOutputFilterByType DEFLATE text/html
AddOutputFilterByType DEFLATE text/xml
AddOutputFilterByType DEFLATE text/css
AddOutputFilterByType DEFLATE application/xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/xhtml+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/rss+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-javascript
8. WordPress Veritabanını Temizleme
Veritabanınızdan istenmeyen verilerin silinmesi site boyutunu minimumda tutar ve ayrıca yedeklemelerinizin boyutunu azaltmanıza yardımcı olur. Ayrıca spam yorumları, sahte kullanıcıları, içeriğinizin eski taslaklarını ve hatta istenmeyen eklentileri ve temaları silmek de önemlidir. Tüm bunlar, veritabanlarınızın ve web dosyalarınızın boyutunu azaltacak ve böylece WordPress sitenizi hızlandıracaktır.
9. Eklentileri Devre Dışı Bırakın veya Kaldırın
IFTTT veya Zapier bu tür görevleri otomatikleştirmeye ve web sitenizdeki ve sunucu kaynaklarınızdaki yükü azaltmaya yardımcı olan iki web hizmetidir.
10. Harici Komut Dosyalarını Minimumda Tutun
Web sayfalarınızda harici komut dosyalarının kullanılması, toplam yükleme sürenize büyük miktarda ek veri ekler. Bu nedenle, yalnızca izleme araçları (Google Analytics gibi) veya yorum sistemleri gibi (ör. Disqus) az sayıda komut dosyası kullanmak en iyisidir.
11. Pingback ve Trackback’i Devre Dışı Bırakma
Geri izleme olarak da bilinen bu mekanizmalar blogunuz veya sayfanız her bağlantı aldığında sizi uyaran iki temel WordPress bileşenidir. Kulağa yararlı gelebilir, ancak web sitenizin aldığı bağlantıları kontrol etmeye yarayan Google Web Yöneticisi Araçları gibi hizmetler de vardır.
Pingback’leri ve trackback’leri açık tutmak, sunucu kaynaklarınız üzerinde istenmeyen bir yük oluşturabilir. Bunun nedeni, herhangi biri sitenize bağlanmaya çalıştığında WordPress’ten ek talepler oluşturmasıdır. Bu durum, DDoS saldırıları olan bir web sitesini hedeflerken de yaygın olarak kötüye kullanılmaktadır.
Hepsini WP-Admin → Ayarlar → Tartışma bölümünden kapatabilirsiniz. “Diğer bloglardan (pingback’ler ve geri izleme) bağlantı bildirimlerine izin ver” seçimini kaldırmanız yeterlidir. Bu hareket WordPress’i biraz daha hızlandırmanıza yardımcı olacaktır.
Sizinle yaptığımız seo çalışması sayesinde, ilgili kelimelerle sitemize alexa site sorgulama sonuçlarına baktığımızda sitemizin günden güne yukarı sıralara çıktığını görüyoruz. Umarım en tepelere çıkmamız fazla uzun sürmez.
Merhaba; Levent bey
Tahmini 6 ay sonra çok daha iyi yerlerde olacağız.
iyi çalışmalar dileriz.
web sitemin içinde arama yapan basit uygulama yerine google bir site arama şeklinde google ın arama motoru üzerinden nasıl yapabilirim?
Merhaba; Buraya tıklayarak iletişim bilgilerinizi iletebilirsiniz, bu konuda sizleri bilgilendirmeye yardımcı olmaya çalışabilirim.
Merhaba WordPress pagespeed optimize işlemi yaptırmak istiyoruz.
Şu anda analiz için baktığmızda Önceki 28 gün içindeki toplama sürecinde, bu kaynaktan sunulan sayfaların tümündeki toplam deneyim Önemli Web Verileri değerlendirmesini geçemedi. Her sayfaya özel önerileri görmek için sayfa URL’lerini ayrı ayrı analiz edin.
Uyarısı alıyoruz
Merhaba; dilerseniz buraya tıklayarak iletişim bilgilerinizi iletebilirsiniz, bu konuda sizleri bilgilendirmeye yardımcı olmaya çalışabilirim.
Selamlar WordPress hızlandırma eklentisi araştırıyorduk Wp Rocket satın aldık site hızı arttırma rehberindeki tüm ayarları yaptık, WP-Optimize Ayarlarınıda yaptık PageSpeed skoru banamısın demiyor değişmiyor.
DR [isim-gizlenmiştir] bizi gönderdi [mail-adresi-gizlenmiştir] üzerinden geri dönüş yaparsanız seviniriz.
Merhaba; dilerseniz buraya tıklayarak iletişim bilgilerinizi iletebilirsiniz, bu konuda sizleri bilgilendirmeye yardımcı olmaya çalışabilirim.