Oynatma Hızı:
Bu Yazı içinde Neler Mevcut?
WordPress Güncelleme Nasıl Yapılır?
WordPress güncelleme, çoğu kişinin gerekli dâhi bulmadığı bir işlemdir. Bu kişilerin kendilerine şu soruyu sorduklarını ve güncellemeden kaçtıklarını söylemek mümkündür; “Sitem ihtiyacım olan bütün işlevleri karşılıyorken neden güncelleme yapayım?” Ancak işin özü pek de bu şekilde değildir.
WordPress güncelleme faydalarının daha net anlaşılabilmesi açısından şu şekilde ele alınması mümkündür;
- WordPress’in güncellenmesi, hataları giderir ve çeşitli güvenlik zayıflıklarının düzeltilmesini sağlar. Bu sayede WordPress güvenliği sağlanmış olur.
- Güncelleme ile birlikte yeni özellikler elde edilmiş olunur.
- Her yeni güncelleme, beraberinde daha yüksek hız ve daha iyileştirilmiş performans imkânı sunar. Hız konusu ile ilgili detaylı bilgilere “PageSpeed Insights Puanı Nasıl İyileştirilir?” adlı metnimizden erişim sağlanması mümkündür.
Admin Paneli Aracılığı ile WordPress Güncelleme
WordPress güncellemek için başvurulabilecek birden fazla yöntem vardır. Ancak bu yöntemlerin en kolayı, admin paneli üzerinden gerçekleştirilendir. Bu güncelleme türünü yapmak için öncelikle kullanılabilir bir WordPress core güncellemesinin bulunuyor olması gereklidir. Bu güncellemenin bulunuyor olması durumunda admin panelinizin en üst kısmında size bir uyarı gönderilecektir. Bu uyarının gelmesinin ardından izlemeniz gereken adımlar şunlardır;
- Adım: İngilizce olan sürümü kullanıyor olmanız durumunda “Please update now. “ yazan yere tıklamanız gereklidir. Bunun Türkçe karşılığı “ Şimdi Güncelle “ butonudur. Bu butona tıklayarak güncelleştirme işlemini başlatmanız mümkündür.
- Adım: Bu butona tıklamanızın ardından, WordPress kontrolü tam anlamı ile devralır ve sitenizin güncelleme işlemleri tamamlanıncaya kadar bakım modunda kalmasını sağlar.
- Adım: Siteniz bakım modunda olduğu süreçte kimi eklentileriniz devre dışı bırakılır ya da tekrar etkinleştirilir.
- Adım: Başarılı bir güncelleştirme işleminin gerçekleştirilmesinin ardından, WordPress sizi güncellemelerin yapıldığı ekrana otomatik olarak yönlendirir. Bu yönlendirmelerin sonunda ise siz, manuel olarak tema ve eklenti ayarlarınızı gerçekleştirebilirsiniz.
- Adım: Kimi durumlarda güncelleştirme boyutu daha büyük olur. Örneğin güncelleme, 4.8 sürümünden 4.9.5 sürümüne geçmenizi sağlar. Böyle durumlarda ise WordPress sizi güncelleştirme ekranı yerine “WordPress’e hoş geldiniz!” ekranına yönlendirir. Bu durumda endişe duymanızı gerektiren bir durum söz konusu değildir.
Büyük güncellemelerde yönlendirildiğiniz sayfada, güncelleme ile birlikte getirilen yeniliklerden bahsedilir. Bu sayede sayfanızı daha yüksek verim oranı ile kullanmanız mümkün kılınmış olunur.
Yukarıda verilen adımlara ve yönteme ek, bir de aşağıda verilen yöntemler ile WordPress güncelleme yapılabilir.
- FTP ile manuel güncelleme,
- SSH ve WP – CLI kullanarak güncelleme,
- cPanel, wp-config.php ve functions.php kullanarak otomatik güncelleme
Yukarıda verilen yöntemlerin her biri, oldukça güvenli ve etkili yöntemlerdir. Ancak söz konusu yöntemlerin güvenilirliği ve etkililiği, yapanın bilgi oranı ile sınırlıdır. Yani en ufak bir hatada sitenin kullanılamayacak hale gelmesi mümkündür. Bu sebeple söz konusu işlemlerin alanında uzman olan kişiler tarafından gerçekleştirilmesi ve bu sayede güvenilir WordPress güncelleme yapılması gereklidir.