Oynatma Hızı:
Bu Yazı içinde Neler Mevcut?
WebMaster Hataları Nedir, Nasıl Düzeltilir?
WebMaster hatalarını ve nasıl düzeltilebileceklerini detaylıca ele alalım. Bunlar için daima bizden destek alabilirsiniz.
- 1XX durum kodları bilgi amaçlıdır
- 2XX hatasız sayfaları gösterir
- 3XX yeniden yönlendirme içindir
Bu üç sınıftan hiçbiri HTML hata sayfası değildir. Hataları genellikle 4XX ve 5XX ile görüyoruz:
- 4XX, istemci taraflı hataları temsil eder
- 5XX’ler sunucu tarafındaki sorunları gösterir
Kullanıcı Taraflı Hatalar (4XX)
400 – Bad Request
400 hata sayfasını gördüğünüzde, bunun nedeni büyük olasılıkla istemci tarafındaki hatalı bir durumdur. Virüslü bir işletim sistemi, kararsız bir internet bağlantısı, bozuk bir tarayıcı veya önbellek sorunu bunun nedeni olabilir.
Aynı web sayfasını farklı bir tarayıcıda açın, önbelleği temizleyin ve güvenlik güncellemelerinden kaynaklanıp kaynaklanmadığını kontrol edin.
401 – Authorization Required
Önce kullanıcıdan bir giriş şifresi kombinasyonu sağlaması istenir ve bilgiler yanlışsa 401 açılır penceresi görünür.
Bir web sitesi sahibiyseniz, bu parola korumasını cPanel hesabınız aracılığıyla değiştirebilirsiniz. “Güvenlik” menü kutusunun içindeki “Parola Koruma Dizinleri” alt menüsünü tıklayın ve korumak istediğiniz web klasörünü seçin. WordPress sitesindeki wp-admin klasörü gibi yönetici alanlarına erişimi kısıtlamak iyi bir güvenlik önlemidir.
403 – Forbidden
Bu hatanın en yaygın nedeni, web sitesi sahibinin ziyaretçilerin sitenin dosya dizini yapısına göz atmasına izin vermemesidir.
Kendi sitenizde güvenlik nedeniyle 403 korumasını açabilirsiniz. Dizin yapısını veya güvenlik açığı bulunan bilgileri içeren dosyaları gizleyerek sitenizi saldırıya karşı korumak yararlıdır.
404 – Not Found
404, en iyi bilinen bir webmaster hatasıdır.
404 Bulunamadı sayfasıyla sonuçlanabilecek iki ana senaryo vardır. Ziyaretçi URL’yi yanlış yazmıştır veya sitenin bağlantı yapısı değişmiştir ve gelen bağlantılar farklı konumlara taşınan sayfaları gösteriyordur.
404’lerinizin sayısını azaltmalısınız çünkü bunlar sitenizin hemen çıkma oranını artırır. Bunun için en yaygın çözüm, kalıcı olarak kaldırılan sayfalar için 301, geçici olarak kullanılamayanlar içinse 302 yönlendirmelerini kullanmaktır.
408 – Request Time-Out
İstemcinin isteği çok uzun sürdüğünde, sunucu zaman aşımına uğrar, bağlantıyı kapatır ve tarayıcı bir 408 İstek Zaman Aşımı hata iletisi görüntüler. Zaman aşımı, sunucunun beklemeye hazırlandığı zaman dilimi içinde istemciden tam bir istek almadığı için yaşanır.
Bazı durumlarda bağlantının her iki ucu da düzgün çalışır, ancak geçici bir internet dalgalanması her şeyi yavaşlatır. 408 hataları genellikle F5 düğmesinin yardımıyla sayfa yeniden yüklenerek düzeltilebilir.
410 – Gone
410, istemciye kaynağın kullanılamadığını gösterir ve web sitesi sahibi, gelen bağlantıların Web’den kaldırılmasını istemiştir.
Sunucu Taraflı Hatalar (5XX)
500 – Internal Server Error
Dahili Sunucu Hatası, sunucu istemcinin yani kullanıcının isteğini yerine getirmesini engelleyen beklenmedik bir durumla karşılaştığında kullanılır. 500 hata kodu genel bir koddur ve hiçbir özel anlam ifade etmez.
502 – Bad Gateway
502 hata iletisi, iki sunucu arasındaki iletişim sorununu gösterir. Proxy gibi faktörler buna neden olabilir. Örneğin, bir proxy sunucusu tarafından erişilen bir Apache web sunucusu veya yerel bir sunucu tarafından erişilen büyük bir internet servis sağlayıcısında bu hata görülebilir.
İki sunucunun iletişiminde protokol üzerinde bir anlaşmazlık olmuştur. Kendi sitenizde 502 görürseniz hosting sağlayıcınıza başvurun.
503 – Service Temporarily Unavailable
Sunucuda geçici bir aşırı yükleme olduğunda veya zamanlanmış bir bakımdan geçerken Hizmet Geçici Olarak Kullanılamıyor mesajını görürsünüz. 503 hata kodu, web sunucusunun şu anda kullanılabilir olmadığı anlamına gelir. Bu genellikle biraz gecikmeden sonra çözülecek geçici bir durumdur.
Bir web sitesi sahibiyseniz, planlanan bakımı uygun şekilde işlemek için 503 durum kodu hakkında uygun bilgiye sahip olmanız önemlidir. Planlanmış bakımı doğru bir şekilde yapmazsanız, sitenizin arama motoru sıralamasına zarar verebilirsiniz.
504 – Gateway Time-Out
Gateway Time-Out hata iletisinin arkasında, tıpkı 502 gibi bir sunucu-sunucu iletişim sorunu vardır.
504 arka planda yaşanan bir ağ sorunu olduğundan, yalnızca o ağa erişimi olan kişiler bunu çözebilir. Diğer sunucu taraflı HTTP hatalarında olduğu gibi, bazen sorunu çözmek için sayfayı birkaç dakika sonra yenilemek yeterlidir – elbette sadece servis sağlayıcılar sorun üzerinde çalışıyorsa geçerlidir.