Oynatma Hızı:
Bu Yazı içinde Neler Mevcut?
Ücretsiz En İyi SEO Araçları
Arama motoru optimizasyonuna başlamak ve etkili sonuçlar elde etmek istiyorsanız kullanabileceğiniz birçok SEO aracı var. Farklı amaçlara hitap eden ve gerçekten etkili ücretsiz en iyi SEO araçlarını bu yazıda bir araya getirdik.
SEO (Search Engine Optimization) yani arama motoru optimizasyonu anlamına geliyor. En basit haliyle anlatmak gerekirse sitenizin Google’da üst sıralarda çıkması için SEO çalışması yapılması gerekir; yani arama motoru optimizasyonu yapılan siteler Google aramalarında daha üst sıralarda gelir.
Eğer sitenizin yeteri kadar üst sıralarda çıktığını düşünmüyorsanız SEO stratejilerinizi gözden geçirme zamanı gelmiş demektir. SEO çalışmaları için yeni çıkan ve uzun süredir kullanılan birçok araçtan bahsedebiliriz. Tabii tüm araçların ortak amacı sitenizin daha üst sıralarda yer almasını sağlamak ve bunu size daha kolay bir yoldan yaptırmak.
“SEO Araçları” Ne Demektir?
SEO araçları internet sitenizin genel arama motoru uyumluluğu ve bu konudaki başarısı hakkında site sahiplerine bir panel aracılığı ile ipuçları ve uyarılar sağlamaktadır.
Genelde bu türdeki araçların ortak anlayışı, söylediğimiz gibi arama motoru sonuç sayfalarında sıralamanın yükseltilmesi ve görünürlük kazanmanızı zayıflatacak olan etkenlerin kaldırılması veya sorunların belirlenmesi üzerine kuruludur. Tabii ki araçların her birinin farklı noktalarda farklı analizler yapabilme özelliği daha geniş kapsamda bir inceleme yapabilmenizi ve daha arama motoru uyumlu bir sayfaya sahip olmanızı sağlamaktadır. Eğer basitçe SEO araçlarını kategorize etmek gerekirse şu şekilde bir listeleme yapabiliriz:
SEO Araçları
- Veri analizi
- Anahtar kelime araştırması
- Bağlantı incelemesi
- Yerel SEO
- Mobil SEO
- Sayfa içi SEO
- Araştırma
- Arama motoru site sıralama kontrolü
- Site hızı
- WordPress SEO’su
SEO araçlarının her birinin oldukça fazla faydaları bulunmaktadır ancak pek tabii bunlardan en iyi şekilde faydalanabilmek için ne işe yaradıklarını bilmeniz ve hangi amaca yönelik hangi aracı kullanmanız gerektiğinin farkında olmanız önemlidir. Hatta onlarca araç kullanmak yerine tüm ihtiyaç duyacağınız her şeyi bir araya toplayan SEO araç setleri dahi var. Özellikle WordPress gibi platformlarda bunların pratik olmaları nedeniyle sıklıkla tercih edildiklerini görüyoruz.
SEO Araçları Gerekli mi?
Bu soruya verilebilecek tek bir cevap var ve SEO’nun gerçekten ne anlama geldiğini bilen herkes de hemfikir olacaktır: Evet! Çok basite indirgeyelim… Birisi sizden ahşap bir masa yapmayı istediğinde bunu ellerinizle yapabilir misiniz? Tabii ki hayır. İhtiyaç duyabileceğiniz bazı araçlar var: Tornavida, metre, testere, matkap, tutkal, çivi, çekiç gibi malzemeleri kullanmadan tek başına elinizle bu işi yapmanız imkansız.
Web sitesi kurarken de içerik ve tasarım gibi ayrıntılarda istediğiniz kadar hassas olun bu sizi sadece bir yere kadar taşıyacaktır. Gerçek başarı için bazı bilgileri takip ediyor olmalısınız ve bu da ancak bazı SEO araçları ile mümkündür. Yani bu araçlar olmadan aşağıdaki bilgilere kesinlikle sahip olamazsınız:
- Ziyaretçi sayısı takibi
- Ani trafik düşüşleri analizi
- HTML hataları
- Bağlantı sayıları
- Daha fazla trafik için kullanabileceğiniz anahtar kelimeler
ve daha fazlası…
Ücretsiz SEO Araçları
Google Analytics
Google Analytics SEO konusunda ciddi olan hemen hemen herkesin asla vazgeçemediği bir araçtır. Sitenin ziyaretçi sayısının takibi, trafik gelen yerlerin neresi oldukları, konuma dair demografiler ve çok daha fazlası Google Analytics içerisinde kolaylıkla görüntülenebilir. Google Analytics üzerinden takip edilen verilerle dijital pazarlama ile uğraşanlar içerik stratejilerini değiştirebilirler, yapılan SEO çalışmalarının ne derecede etki gösterdiğini ölçümleyebilirler veya ziyaretçi profiline göre reklam pazarlaması gerçekleştirebilirler.
Google Analytics tartışmasız her dijital pazarlamacının kullanması gereken en iyi ücretsiz SEO aracıdır.
Data Studio
Yine bir Google servisi olan Data Studio, Google Search Console ve Google Analytics üzerinden gelen verileri birleştirmenizi, paylaşılabilir şekilde görselleştirmenizi sağlayan çok faydalı bir araç. Eğer Google Data Studio’ya yeni başlıyorsanız bazı yabancı kaynaklardan önemli bilgiler elde edebilirsiniz. Daha ileri düzey kullanıcılar da Google Data Studio’nun CASE deyimlerinin nasıl kullanabilecekleri konusunda ayrıntılı bilgileri yine yabancı kaynaklardan edinebilirler.
Keyword Hero
Anahtar kelimelere dair elinizde eksik bilgiler mi var? O halde bu eksikliği gidermek için ileri düzey bir yapay zekaya sahip olan Keyword Hero’ya güvenin. Keyword Hero hizmeti de ücretsiz SEO araçları arasında ancak ayda 2000’e kadar. Eğer denemek isterseniz şu sıralar 90 günlük olan ve kısıtlama içermeyen ücretsiz deneme sürümünden faydalanabilirsiniz.
Mozcast
Mozcast, Google’ın arama algoritmasındaki küçük ve büyük değişiklikleri analiz eden faydalı bir araç. Bildiğiniz gibi Google her yıl arama algoritmasında çeşitli değişiklikler gerçekleştiriyor ve en son gelişmelerden haberdar olmak ve en iyi arama sonucu sayfası performansı elde etmek için gerekli her şeyi yaptığınızı Mozcast ile takip edebilirsiniz.
Panguin Tool
Barracuda Digital tarafından yayınlanan Panguin Tool, arama trafiğini Google’ın arama algoritmasında yaptığı değişiklere göre sıralamaktadır. Yeni güncellemelerde ani düşüşler görürseniz bu araç sayesinde suçluyu bulabilirsiniz ve düzeltmelere başlayabilirsiniz demektir.
Ücretsiz Tarama ve Dizine Ekleme Araçları
Redirect Path
Bir Google Chrome uzantısı olan Redirect Path, 301, 302, 404, 500 HTTP durum kontrollerinin takibini yapar. Bunun dışında meta ve JavaScript yönlendirmeleri gibi istemci kaynaklı yönlendirmeleri de işaretleyerek varsa herhangi bir yönlendirme sorununu bularak size bildirir. Sunucu türleri ve önbelleğe alma başlıkları gibi HTTP başlıkları ve sunucu IP adresi de bir düğme aracılığı ile kolaylıkla görüntülenebiliyor. Redirect Path’in bilgileri panoya kopyalayabilme gibi önemli bir avantajının olduğunun da altını çizelim.
Link Redirect Trace
Bağlantı yönlendirmelerinin düzgün çalıştığından emin olmak için bu Chrome eklentisinden faydalanabilirsiniz.
Quick Click Website Audit
Quick Click Website Audit, günümüzde en fazla kullanılan çevrimiçi SEO araçlarının çoğuna yer imi tarzında bir bağlantı verir. Bir bağlantıya tıkladığınızda sayfanın URL’si çıkartılarak onu seçilen araca yönlendirmektedir ve böylece bağlantıları tek tek kopyalayıp araçlara yapıştırmanız gerekmemektedir. Bağlantı kopyalamakla ilgili işlerde pratik olduğu ve zaman kazandırdığı kesin.
Screaming Frog SEO Spider
Web sitenizi SEO hataları için taramak ister miydiniz? Screaming Frog SEO Spider HTTP başlıklarını, JS oluşturma sorunlarını, gereksiz HTML kodlarını, tarama hatalarını ve yinelenen içerikleri tarayarak size bildirir.
Screaming Frog Log File Analyzer
Arama motoru bot’larını kontrol etmek, hangi bağlantıların tarandığını görmek ve arama bot’u verilerini incelemek için günlük dosyalarınızı Screaming Frog Log File Analyzer’a yüklemeniz yeterli.
SEOlyzer
Gerçek zamanlı analiz gerçekleştiren ve sayfa kategori yapısında veri sağlayan bir başka SEO günlük analiz aracı olarak SEOlyzer’i deneyebilirsiniz.
Xenu
Ücretsiz SEO araçlarından biri olan Xenu temel site denetimi sağlar. Yani bozuk bağlantıları ve sitede olabilecek diğer sorunları Xenu ile kolaylıkla tespit edebilirsiniz.
Where Goes?
Where Goes bir yönlendirme aracı ve URL’lerin ve kısaltılmış bağlantıların nereye yönlendirildiği hakkında size kolay bir şekilde bilgiler verebilir.
Check My Links
Check My Links web sayfanızı tarayarak sayfadaki her bağlantının durumunu tanımlayan havalı bir Google Chrome eklentisi. Bozuk bağlantıları bile size bildirebilir ve böylece daha etkili SEO çalışmaları gerçekleştirebilirsiniz.
Eklentide 200 durum kodu koyu yeşil, 300 durum kodu açık yeşil ve 400 durum kodu da kırmızı olarak belirlenmiş durumda. Bir kez tanımlama gerçekleştirildikten sonra tüm kötü bağlantıları tek bir tıklama ile panoya kopyalayabilirsiniz.
Robots.txt Generator
Robots.txt arama motorlarının sitenizi nasıl tarayacağını bilmesi adına önemlidir ve doğru bir robots.txt oluşturmak da daha önemlidir. İleri düzey bir kullanıcıysanız Robots.txt Generator ile dosyanızı özelleştirebilmeniz de mümkün.
HEADMaster SEO
HEADMaster SEO, URL’leri yönlendirme durumu, yanıt süresi, yanıt başlığı ve HTTP başlık alanı olarak topluca kontrol eder ve durum kodlarını oluşturur. Sonuçları gerçek zamanlı olarak alabilir ve bilgisayarınızca CSV olarak saklayabilirsiniz.
Keep-Alive Validation SEO Tool
Keep-Alive Validation SEO Tool ile sunucuların kalıcı bağlantıyı destekleyip desteklemediğini tek tek veya bir URL listesi kullanarak kontrol edebilirsiniz. Bu aracın amacı sitenizin daha hızlı bir şekilde yüklenmesini sağlamaktır. Sitenizin HTTP sürümünü bu araç ile görebilir ve varsa URL’nizdeki harici bağlantılar da Keep-Alive Validation SEO Tool ile gözlemlenebilir.
Hreflang Tag Generator
Google’ın web sitenizdeki belirli sayfaların hangi dilde olduğunu kolay anlayabilmesi için hreflang etiketleri oluşturmanız gerekiyor. Bu etiket oluşturucu sayesinde Google’a istediği bilgiyi kolaylıkla verebilir ve uygun arama sıralamasına sayfanızın eklenmesini sağlayabilirsiniz.
XML Sitemaps
XML Sitemaps aracı ile herhangi bir üyelik gereksinimi olmadan 500 sayfaya kadar site haritası oluşturabilirsiniz. Site haritasını XML olarak indirebilir veya e-posta olarak gönderebilirsiniz.
BROWSEO
BROWSEO web sitenizin arama motoru tarafından nasıl algılandığını gösteren bir araç. Web sitenizi basit bir şekilde tasarımdan arındırır ve temel yapı olarak görmenizi sağlar. CSS dosyası yüklenmemiş bir site görünümü gibi düşünebilirsiniz. Bu şekilde inceleme yaparak Google bot’larının site içeriğindeki önemli içeriklere erişim sorunu var mı analiz edebilirsiniz.
BROWSEO aynı zamanda güzel bir özellik olarak arama motoru sonuç sayfası önizlemesi sunuyor. Başlık ve konulardaki meta açıklamaları optimize edebilir veya gerekli ise değişiklikler gerçekleştirebilirsiniz.
SFAIK Screaming Frog Analyzer
Bu araç ile Google Data Studio kullanılarak Screaming Frog tarama verilerinin görselleştirilmesi sağlanmaktadır.
SEOWL Google Title Rewrite Checker
SEOWL Google Title Rewrite Checker, daha gelişmiş başlık etiketi oluşturulmasına fırsat vererek sayfa listesinin başlığının yeniden yazılıp yazılmadığının kontrol edilmesini sağlamaktadır.
Ücretsiz Anahtar Kelime Araştırma Araçları
AnswerThePublic
AnswerThePublic aracı içerik pazarlamacılar için ideal bir araçtır çünkü insanların çevrimiçi olarak sorduğu sorular hakkında çok değeri veriler sağlamaktadır. Örneğin; bir anahtar kelime girdiniz ve o anahtar kelimeye yönelik sorular ve kelime grupları karşınıza getiriliyor. Bu veriler içerik oluşturanlar için çok değerli fırsatlar elde edilmesini sağlamaktadır. AnswerThePublic ayrıca mi, gibi, ile gibi sık kullanılan kelimelerle de aramalar yaparak öneriler sunmaktadır.
Temel amaç gerçek insanlar gibi düşünerek onlara uygun içerikler oluşturulmasını sağlamaktır. Zaten uygulamanın adı da bu işlevinden esinlenmiş olsa gerek.
Keyword Explorer
Keyword Explorer size 1000’e kadar anahtar kelime önerisi sunmaktadır. Ayda 10 kadar ücretsiz arama yapabileceğiniz uygulama, size anahtar kelimelerin zorluk puanını, tıklanma oranlarının tarihini ve arama motoru sonuç sayfası analizini birlikte gösterecektir.
Keyword Planner
Bir Google uygulaması olan Keyword Planner reklam kampanyaları için tasarlanmış olsa da anahtar kelimelerin reklamlardaki performansını analiz etmek için harika bir araç. Anahtar kelimelerin analizi için kullanabilirsiniz.
Keyword Sheeter
Keyword Sheeter’in amacı anahtar kelimenin hacmini, tıklama başı maliyetini göstermesi yani rekabet verilerini size sunmasıdır.
Keywords Everywhere
Keywords Everywhere mutlaka kullanılması gereken bir anahtar kelime analiz aracıdır. Google aramaları, Google Trends, eBay, AnswerThePublic, Google Keyword Planner, Bing, Etsy, Soovle, Google Search Console, YouTube, Ubersuggest, Majestic, Google Analytics, Amazon, Keyword Sheeter ve Moz Open Site Explorer verilerine göre TBM, ücretsiz arama hacmi ve rekabet verileri sağlamaktadır. Keywords Everywhere’i Google Chrome ve FireFox için kullanabilirsiniz.
wordable.io
wordable.io ile biçimlendirmenizi koruyarak Google Dökümanlar’daki belgelerinizi WordPress’e çekebilirsiniz. Beş taneye kadar ücretsiz kullanabilirsiniz ve başlangıç için de kredi kartı istememesi önemli bir yön.
Also Asked
Also Asked insanların belirli anahtar kelimeler için hangi soruları sorduklarına yönelik bir tespit aracı. Bazı soruları oluşturup yanıtlarını yazabilmeniz için veya faydalı Sık Sorulan Sorular (SSS) çalışmaları yapabilmeniz için bu verileri elde etmeniz büyük bir avantaj sağlayabilir.
Google Trends
Google Trends 2004’ten bir saat öncesine kadar arama trendlerine olan ilgileri görüntüleyebileceğiniz faydalı bir araç. Kategorilere, arama türüne ve hatta ülkeye göre filtreler uygulayabilmeniz mümkün. Ayrıca konuları bölgeye göre popülerlik bakımından sıralayabilir, en sık aranan terimleri görerek diğer terimlerle karşılaştırabilirsiniz. Tamamen ücretsiz olduğunu da ayrıca belirtelim.
Keyword Surfer
Bu bir Google Chrome eklentisi ve arama hacmini doğrudan Google arama sayfalarında göstermektedir. En üst sıradaki sayfaların kelime sayısını ve anahtar kelime sayısını da Keyword Surfer ile kolaylıkla görüntüleyebilirsiniz.
CanIRank
Bu uygulama sayesinde belirli bir anahtar kelime için yapacağınız SEO çalışmalarında arama sonuçlarında ilk sayfada yer alıp alamayacağınızı önceden kestirebilirsiniz. CanIRank’in farkı yalnızca anahtar kelimelerin rekabetçiliğini göstermemesidir. Farklı olarak size o anahtar kelime ile arama sonuçlarına girip giremeyeceğinize dair analizler de sunmaktadır veya anahtar kelimeleri nasıl kullanmanız gerektiğine dair fikirler vermektedir.
CanIRank ile sitenize daha iyi bir SEO puanı kazandırabilir, aramalarda daha üst sıralarda çıkmak için doğru adımlar atabilirsiniz.
Seed Keywords
Araştırmak istediğiniz bir soru veya konu bulduktan sonra Seed Keywords ile kişilerinize gönderin ve istediğiniz bilgileri almak için arayacakları anahtar kelimeleri seçmelerini isteyin.
Exploding Topics
Exploding Topics Google Trends’e bir hayli benzemektedir. Popüler olarak anacak konuların popüler olmasını sağlamak için size yardımcı olmaktadır. Yani sitenize potansiyel popüler olacak konu eklemek konusunda kesinlikle işinize yarayacaktır.
Ubersuggest
Ubersuggest kafanızdaki bir anahtar kelimeye bağlı olarak Google’ın Keyword Planner’ından veriler alan basit bir anahtar kelime araştırma aracı; ancak basit dememize bakmayın…
Ubersuggest ile arama hacmi, TBM, rekabet düzeyi gibi birçok bilgiyi kolaylıkla edinebilirsiniz ve bunu her anahtar kelime için çok pratik bir şekilde gözlemleyebilirsiniz. Uygulamanın bir diğer dikkat çekici özellik de ilgilenmediğiniz anahtar kelimeleri sonuçlardan filtreleyerek çıkarabilmesi. Ubersuggest’e son olarak eklenen bir diğer faydalı özellik ise daha iyi anahtar kelime fikirleri edinebilmek adına bir rakibin alan adı üzerinde araştırma yapabilmenizi sağlayan bir analiz aracı…
Keys4Up
Keys4Up sayesinde aramalarla ilişkili bağlantılı anahtar kelimeleri alabilirsiniz. Anlamsal olarak bağlantılı olarak getirilen anahtar kelimelerle yapılacak SEO çalışmaları sitenizin trafiğini değiştirmede etkili olabilir.
Wordtracker Scout
Wordtracker Scout, kullanıcıların satın alma amacıyla arama yaparken kullandıkları anahtar kelimeleri tespit eden kullanışlı bir araç.
KWFinder
KWFinder ile uzun anahtar kelime bloklarını keşfedebilirsiniz. KWFinder’ın amacı daha az kullanılan, spesifik ancak işe yarayan bloklarını karşınıza getirmesi. Böylece arama sonuçlarından daha fazla trafik kazanabilirsiniz.
Ücretsiz Bağlantı Araçları
Disavow Tool
Sitenizi bazı bağlantıların kötü etkilerinden kurtarmak için Google’ın Disavow Tool’unu kullanabilirsiniz.
Moz Link Explorer
Bu eklenti ile herhangi bir URL’nin aldığı backlink’leri ve alan adı etkisini yakından inceleyebilirsiniz.
Link Miner
Link Miner’ın görevi belirli bir URL’nin bozuk olup olmadığını incelemek… Link Miner uzantısı çok pratik şekilde kullanılabiliyor ve hem arama, hem de sosyal bağlantılar üzerinde kontrol gerçekleştirerek karşılıklarının olup olmadığına bakıyor.
Backlink Checker
Backlink Checker’ın adı aslında ne yaptığını net şekilde tarif ediyor. Uygulama ile URL’lerin backlink’inin olup olmadığı incelenebiliyor, yönlendirme yapan alan adlarının sayısı, backlink sayısı, URL derecelendirmesi ve alan adlarının Ahrefs sıralamasındaki konumu gibi bilgiler gözlemlenebiliyor.
The Anchor Text Suggestion Tool By Linkio
Adı bir hayli uzun olan bu uygulamanın asında basit bir görevi var. URL’ler için kullanılabilecek en iyi bağlantı metninin hangisi olabileceği konusunda size öneri yapıyor.
SendPulse
SendPulse ile kullanıcı davranışları ve olaylara dayalı olarak bildirimleri yapılandırabilirsiniz. Bildirimler e-posta, anlık ileti veya SMS şeklinde yapılandırılabiliyor.
Magic PR
Magic PR ile en iyi SEO uygulamaları hakkında düzenli basın bültenleri alarak gelişmeleri ve yenilikleri takip edebilirsiniz.
Scraper
Scraper bir Google Chrome uzantısı. Görevi herhangi bir URL’den veri toplamak ve bilgileri bir Excel gibi elektronik tabloya aktarmak.
Help A Reporter (HARO)
Bu uygulama haber kaynağı olarak görev yapan gazetecileri ve uzmanları aynı çatı altında buluşturuyor ve birçok içerik konusunda önceden fikir sahibi olmayı sağlayabilir!
Streak
Bu basit uzantıyla Gmail’inizi bir CRM yazılımı gibi profesyonel müşteri ilişkileri yönetimi yazılımı görünümüne kavuşturabilirsiniz.
Yerel SEO
Google İşletme Profili
Bir Google İşletme Profili açarak Google aramaları ve Google Haritalar üzerinden müşterilerinizle bağlantı kurmaya başlayabilirsiniz.
Whitespark Google Review Link Generator
Google’ın inceleme listesini bulmak ve sayfalarınıza kısa bağlantılar oluşturmak için bu araçtan faydalanabilirsiniz.
Local Search Results Checker
Local Search Results Checker ile Google arama motorunu veya Google Haritalar’ı kullanarak yerel aramalar gerçekleştirebilirsiniz.
Moz Local Check Business Listing
Moz Local Check Business Listing ile şirketinizin ayrıntılı bilgilerinin çeşitli dizinlerde nasıl göründüğünü kontrol edebilirsiniz.
Whitespark Local Citation Finder
Whitespark Local Citation Finder ile alıntılarınızı takip edebilir, yeni fırsatları keşfedebilir ve rakiplerin sizden aldığı alıntıları bulabilirsiniz.
Review Handout Generator
Whitespark’ın bir başka aracı olan Review Handout Generator ile işletmeniz için Google incelemesinin masaüstü ve mobilde nasıl bırakılması gerektiğine dair kılavuzlar hazırlayabilirsiniz.
Fakespot Review Checker
Bu Google Chrome uzantısı ile satın almayı planladığınız ürünün satıcısının saygınlığını ölçümleyebilirsiniz. Araç eğer satıcıdan hoşnut değilseniz size farklı alternatifler de sunacaktır.
Mobile SERP Test
Mobile SERP Test aracı çeşitli cihazlarda arama motoru sonuç sayfalarında web sitenizin nasıl görüntülendiği hakkında sizi bilgilendiriyor.
Mobile SEO
Merkle Mobile-First Index Checker
Merkle Mobile-First Index Checker ile masaüstü ve mobil sürümlerde SEO araçlarının web sitelerine nasıl etkide bulunduğunun kontrolünü gerçekleştirebilirsiniz.
Mobil Uyumluluk Testi
Google’ın Mobil Uyumluluk Testi aracıyla web sitenizin küçük ekranlı cihazlarda nasıl göründüğünü detaylı şekilde analiz edebilirsiniz.
GTMetrix
GTMetrix ile web sitenizin yüklenme hızını görüntüleyebilirsiniz. Mümkün olduğunca hızlı yüklenen bir web sitesi için sitenizin neyin yavaşlattığını bulabilir ve optimizasyon için hangi adımların atılması gerektiği konusunda yardım alabilirsiniz.
Cloudflare
Cloudflare bir CDN’dir ve içerik dağıtım ağı olarak adlandırılabilir. Yüklemeyi yapan kişiye en yakın sunucu aracılığıyla veri sunar ve daha hızlı yükleme yapmasını sağlar. Uluslararası bir sunucu ağı gibi düşünülebilir.
Ücretsiz Çok İşlevli Araçlar
Semrush
Semrush birçok özelliğe sahip olan bir araçtır ancak onu bu denli popüler yapan tek şey sayfaların hangi anahtar kelimeler için sıralandığını bulmayı kolaylaştırmasıdır ve bu da onu benzersiz yapmaktadır. Arama motoru sonuç sayfaları konumları, trafik yönlendirilen bağlantıların son 12 aydaki eğilimleri ve anahtar kelimelerin tümü hakkında ayrıntılı bilgiyi Semrush’ın panelinden edinebilirsiniz.
Birçok SEO uzmanının vazgeçilmezi olan Semrush ile rakiplerinizin hangi anahtar kelimelerde üstün olduğunu da inceleme şansınız bulunuyor. Dilerseniz bu terimlerden yola çıkarak benzer ifadeler yaratabilir ve gerçekten faydalı olan içeriklere imza atabilirsiniz. Semrush’ın ücretli sürümü de var ve farklı olarak daha fazla özellik ve sınırsız kullanım gibi avantajlar sunuluyor. Ucuz olduğu pek söylenemez ancak en azından 14 günlük deneme sürümü programın neler yapabildiği hakkında size yeterince fikir verecektir.
Chrome DevTools
Google Chrome’a bağlı çalışan DevTools ile araçları kullanarak sayfaları gerçek zamanlı olarak düzenleyebilir ve karşılaşabileceğiniz sorunları da detaylı şekilde analiz edebilirsiniz.
Marketing Miner
Marketing Miner ile arama motoru sonuç sayfası verilerini, sıralamasını ve raporlarını rekabet analizleri ile rapor şeklinde alabilirsiniz.
MozBar
MozBar Google Chrome ile çalışan ücretsiz bir araç çubuğu. Web sayfalarında ve arama motoru sonuç sayfalarındaki gelişmiş verilere kolay bir şekilde erişim sağlar. MozBar ayrıca ücretsiz kullanabileceğiniz bir Moz hesabı sayesinde herhangi bir sayfanın veya sitenin alan adı otoritesi puanlarına kolay bir şekilde erişim sağlamaktadır.
MozBar’ın sayfa analizi özelliği herhangi bir sayfadaki öğeleri kolayca keşfetmenizi sağlamanın yanı sıra görüntülenen sayfadaki anahtar kelimelerin nasıl kullanıldığını size gösterebilir, bağlantıları daha görünür hale getirebilir ve arama motoru sonuç sayfalarında farklı sitelerin bağlantı verilerini karşılaştırma fırsatı sunabilir.
Bilgisayar başında olmadan yani küçük ekranlı bir cihaz üzerinden birtakım acil incelemeler yapmanız gerekiyorsa MozBar için belki de en iyi seçenek demek hata olmaz. Dilerseniz MozPor aboneliği ile sayfa optimizasyonu ve anahtar kelime özelliklerini daha gelişmiş olarak da kullanabilirsiniz.
SEO Minion
SEO Minion da bir Google Chrome uzantısı ve sayfa içi SEO analizi yapabilmenizi sağlıyor. Bozuk bağlantıları kontrol edebilir, arama motoru sonuç sayfası ön izlemesi yapabilir ve daha fazlasını yapabilirsiniz.
SEOquake
SEOquake ile SEO ölçümlerinizi görebilir ve güçlü bir SEO denetimi yapabilirsiniz.
Sheets For Marketers
Google E-Tablolar’da görevleri nasıl otomatik hale getirebileceğinize dair bir fikriniz yoksa Sheets For Marketers’i kullanabilirsiniz. Uygulamada birçok otomasyon şablonu ve araç yerini almış durumda.
Sheets Consolidator
Bu araç ile CSV uzantılı dışa aktarma dosyaları oluşturabilirsiniz ve üstelik bunu Excel’den alınan verilerle ve bağlantıları koruyacak şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Google Search Console
İnternet ile işi olup da Google Search Console’u bilmemek olmaz. Bu yazıda bu uygulamadan bahsetmemek de aynı şekilde… Google Search Console’un en güvenilir tarafı verileri Google’ın kendisinden alması. Anahtar kelime ve URL performansı, indeksleme sorunları, mobil uyumluluğu, site haritası durumu ve çok daha fazlası Google Search Console üzerinden görüntülenebiliyor.
Small SEO Tools
İşte içerik oluşturucular için harika bir SEO araç kiti. Yazım denetleyicisi, kelime sayacı, eşanlamlı sözcükler öneri aracı ve çok daha fazlası Small SEO Tools içinde yer alıyor ve böylece çok daha benzersiz SEO içerikler üretebilirsiniz.
Internet Marketing Ninjas
Internet Marketing Ninjas sosyal araçlardan şema oluşturuculara, web yöneticisinden tasarım araçlarına kadar birçok özelliği bir arada sunuyor. Ücretsiz olan paketine mutlaka göz atmanızı öneririz.
Ahref’s SEO Toolbar
Ahref’s’in ücretsiz eklentisi Google Chrome ve Firefox tarayıcılarda kullanılabiliyor. SEO ölçümlerini ve arama motoru sonuç sayfası performanslarını kolaylıkla öğrenebilirsiniz.
Bing Webmaster Tools
Anahtar kelime raporları, anahtar kelime araştırması, tarama tarihleri ve daha fazlasını Bing Webmaster Tools’ta bulabilirsiniz. Google Analytics ile kıyaslama yapmak gerekirse Bing Webmaster Tools’un yanlızca organik aramaya odaklı olduğunu söyleyebiliriz. Bing’de sıralama çalışmalarını önemsiyorsanız işinize yarayacaktır.
Woorank
Woorank sitenizin SEO çalışmaları için kullanabileceğiniz ve faydalı bilgiler sağlayan bir SEO aracıdır. Siteniz için oluşturulan Pazarlama Kontrol Listesi aracılığıyla SEO puanını gözlemleyebilir ve SEO ile ilgili sorunları çözmek için nasıl adımlar atılması gerektiğini öğrenebilirsiniz.
Ücretsiz olan Woorank’in bir başka özelliği de sosyal paylaşım bölmesidir. Bu bölümde popüler sosyal ağlardaki paylaşım, yorum, backlink ve yer imi sayıları görüntülenebiliyor. Araçta aynı zamanda mobil performansa dair incelemeler de yapabilirsiniz.
SEObility
SEObility arama motoru sonuç sayfası gözlemleme, backlink takibi ve daha fazlasını inceleyebileceğiniz bir SEO araçları paketidir.
Lipperhey
Lipperhey, web sitenizin ücretsiz analizini çıkartıyor ve anahtar kelime ipuçlarını, SEO’ya dair analizleri ve backlink’leri denetleme gibi özellikleri elinizin altına getiriyor.
Dareboost
Dareboost internet sitenizin teknik anlamda SEO’sunun kontrolü ve içerik ile web sitesi popülerliğine dair birtakım analizler sunacaktır. Dareboost ile ayrıca sayfalarınıza daha iyi sonuçlar için eklemeniz gereken anahtar kelimeleri de kolaylıkla öğrenebilirsiniz.
Siteliner
Siteliner faydalı bir uygulama çünkü yinelenen içerikleri, bozuk bağlantıları ve yetki gerektiren sayfaları kolay bir şekilde karşınıza getirecektir. Siteliner ile XML haritası oluşturarak, önemli site bilgilerini ve ayrıntılı raporları alabilirsiniz.
Sayfa İçi SEO
Counting Characters Google SERP Tool
Counting Characters Google SERP Tool içeriğinizdeki karakter sayımını yapabilir, başlık uzunluğunu ve meta açıklamasını değerlendirebilir. Google bildiğiniz gibi meta açıklamasını ve başlıkları karakter sayıları değerlendirmesine katmamaktadır. Counting Characters Google SERP Tool aracı üç nokta ile kesilmeyen meta açıklamalar oluşturmanızı sağlamak için idealdir.
Natural Language API Demo
Natural Language API Demo ile metnin oluşturduğunuz içeriğin SEO uyumluluğunu bir yapay zeka analizi yaptırabilirsiniz. Web sitenizi geliştirmeniz için faydalı bir araç olduğunu söylemek gerekiyor.
Rich Results Test
Rich Results Test web sitenizin Rich Results destekleyip desteklemediğini analiz eder ve Google sonuçları fotoğraf veya metin dışı öğeler içerdiğinde bu denetimi gerçekleştirir.
Structured Markup Validator
Google’ın yapılandırılmış veri aracı artık kullanılmıyor. Bunun yerine Structured Markup Validator’dan faydalanabilirsiniz.
Ryte Structured Data Helper
Ryte Structured Data Helper sitenizin şema işaretlenmesini hızlı ve net bir şekilde doğrulamanızı sağlar.
Google Etiket Yöneticisi
Google Etiket Yöneticisi herhangi bir kod düzenleme işlemiyle uğraşmadan web sitenizdeki etiketleri yönetmenizi sağlayan faydalı bir araçtır.
View Rendered Source
Tarayıcınızda bu Google Chrome uzantısı sayesinde JavaScript değişiklikleri de dahil olmak üzere bir sayfanın nasıl oluşturulduğunu canlı olarak izleyebilirsiniz.
Higher Visibility Google SERP Snippet Optimization Tool
Higher Visibility Google SERP Snippet Optimization Tool ile arama motoru sonuç sayfasında snippet’ların nasıl göründüğünü önceden keşfedebilirsiniz.
Merkle’s Schema Markup Generator
Merkle’s Schema Markup Generator makaleler, içerik haritaları, etkinlikler, SSS sayfaları ve nasıl yapılır kılavuzları için JSON-LD işaretlemeleri yapmanıza yardımcı olmaktadır.
Animalz Revive
Animalz Revive sayesinde hangi sayfaların güncellenmeye ihtiyacı olduğunu öğrenebilirsiniz. Ziyaretçi kaybına uğrayan sayfaları yüzdesel değerlerle ölçümleyebilir ve trafiği tekrar geri kazanmak için adımlar atabilirsiniz.
Copyscape Free Comparison Tool
Copyscape’s Comparison Tool birden fazla içerik yinelemesi gibi durumlara maruz kalmamanız için iki sayfa arasında paylaşılan metinlerin yüzdesini kontrol etmenizi sağlayan bir araçtır.
Araştırma
BuzzSumo
BuzzSumo’nun ücretsiz özellikleri bile oldukça faydalı özellikler sunuyor. Belirli bir anahtar kelimede hangi içeriğin en iyi sonucu verdiğini ve konu içinde SEO için etkili olan unsurları BuzzSumo içinden kolaylıkla öğrenebilirsiniz.
Hunter
Hunter belirli bir alan adı ile ilişkili tüm e-posta adreslerini bulmanızı sağlar. Böylece gereksiz yere açılmış e-posta adreslerini tespit edip kapatabilirsiniz.
SimilarWeb
SimilarWeb size bir site ile benzeşen başka siteleri analiz verileri ile birlikte gösterir. Seçilen sitede en iyi sayfaları, etkileşimleri, pazarlama kanallarını ve çok daha fazlasını SimilarWeb ile görebilirsiniz.
Wappalyzer
Wappalyzer ile belirli bir web sitesinin kullandığı CMS, CRM, e-ticaret platformu, reklam ağı, pazarlama aracı veya ölçümleme sistemi kullanıp kullanmadığını kolaylıkla görebilirsiniz.
Wayback Machine
Bu benzersiz araç ile artık yayında olmayan web sitelerinin bile bir zamanlar nasıl içerisinde göründüğünü inceleyebilirsiniz. Özellikle web sitesi sahiplerine büyük anlamda nostalji yaşatabiliyor.
SEO Explorer
SEO Explorer anahtar kelime ve bağlantı üzerinde araştırma yapabileceğiniz ücretsiz bir araçtır.
Ücretsiz Sıralama Kontrol Araçları
Ahref’s SERP Checker
Bu etkileyici uygulama ile herhangi bir anahtar kelimenin 171 ülkedeki performansını ilk on alan adı sıralaması ile görebilirsiniz.
SERPROBOT
SERPROBOT aracı arama motoru sonuç sayfalarını takip etmenizi sağlıyor. Otomatik uyarılar ayarlayarak arama motoru sonuç sayfalarının takip edilme sıklığını belirleyebilirsiniz.
Taptimize
Taptimize ile on anahtar kelimeye kadar arama motoru sonuç sayfası performanslarını izleyebilir ve uygulanabilecek SEO çalışmaları konusunda ipuçları alabilirsiniz.
Bulk Google Rank Checker
Bulk Google Rank Checker ile çeşitli anahtar kelimelerde web sitenizin arama motoru sonuç sayfalarını toplu olarak görebilirsiniz.
LSI Graph
LSI Graph ile anahtar kelimeleri keşfedebilir, bu anahtar kelimelerin trafik hacimlerini, TBM’lerini ve rekabetlerini görüntüleyebilirsiniz. Düşük arama hacimli kelimeleri kaldırmak için de LSI Graph’tan faydalanabilirsiniz.
Ücretsiz Sıralama Kontrol Araçları
Mobil Uyumluluk Testi
Google’ın arama motoru algoritması web sitelerinin mobil uyumluluğuna oldukça fazla önem vermektedir. Google’ın Mobil Uyumluluk Testi aracı ile sitenizin akıllı telefonlar ve tabletler üzerindeki durumunu analiz edebilirsiniz. Kullanımı oldukça kolay olan bu araç sayesinde web sitenizin adresini yazarak mobil uyumluluğunun ne kadar iyi olduğunu puan karşılığı ile öğrenebilirsiniz. Ayrıca tespit edilen sorunlar varsa yine bu araçla iyileştirme önerileri alabilirsiniz.
Lighthouse
Google’ın açık kaynaklı uygulamalarından biri olan Lighthouse ile performans, erişim kolaylığı, web uygulamaları ve SEO denetimleri yapabilirsiniz.
Page Speed Insights
Google’ın Page Speed Insights aracı ile web sitenizin yükleme hızını ölçümleyebilir ve bunu nasıl iyileştirebileceğiniz konusunda fikirler alabilirsiniz.
SpeedMonitor.io
Sitenizin yükleme hızını SpeedMonitor.io ile günlük olarak takip edebilirsiniz. Ayrıca bir rakibin site hızını da ölçümleyebilir ve analizler gerçekleştirebilirsiniz.
WebpageTest
WebpageTest farklı tarayıcılar ve farklı konumlardan site hızı testi gerçekleştiren faydalı bir araç.
Web.dev
Web.dev aracı ile sayfa yükleme hızı ve sayfa kalitesi ölçümleyebilirsiniz. Ayrıca sayfanızı nasıl daha iyi hale getirebileceğinize dair ipuçları da sunulacaktır.
Web Vitals
Web Vitals bir GitHub uzantısıdır ve internet sitenizdeki önemli verileri ölçümleyerek size yük durumu, etkileşim gibi konular hakkında anında geri bildirim gönderebilir.
WordPress SEO Araçları
WordPress SEO çalışmaları için çok sayıda eklenti içeriyor ve belki de bu konudaki en iyi içerik yönetim sistemi desek hata etmemiş oluruz. Her ne kadar bu yazının ana konusu WordPress’e dair eklentiler olmasa da yine de önemli olarak gösterebileceğimiz şu eklentilerin de aklınızın bir kenarında bulunmasında fayda var.
Rank Math
WordPress için yenilikçi özellikler sunan bir SEO paketi olan Rank Math, farklı özelliklere sahip 15 modül içeriyor. SEO adına yapabileceğiniz bütün iyileştirme çalışmalarını Rank Math denetimiyle gerçekleştirmeniz durumunda çok ciddi trafik artışları elde edebileceğinizi söyleyelim.
Yoast SEO
Yoast SEO düzenli güncellemeler alan ve yeni araçlar sunan, WordPress için belki de en çok tercih edilen SEO paketlerinden birisidir.
Ahrefs WordPress SEO Plug-in
Ahrefs WordPress SEO eklentisi ile organik trafiğinizi izleyebilir ve trafik artışı faydalı araçlarla için içerik denetimi, backlink kontrolü yapabilirsiniz.
SEO Olmadan Başarı Olmaz
SEO çalışmaları uzun zaman dilimlerine yayılan ve de çok yönlü analizler gerektiren, tamamen hiçbir zaman otomatikleştirilemeyen ve mantık gerektiren bir çalışmalar bütünüdür. İnternet ortamındaki diğer birçok çalışma gibi sürekliliği olmadan sizi başarıya ulaştırması imkansızdır. Özellikle Semrush, Moz ve Ahrefs araçları bu konuda oldukça iyidir ve doğru şekilde kullanıldığında trafik değerlerinizin nasıl değişeceğini kısa zamanda ve kolay bir şekilde görebilirsiniz. Tüm SEO araçlarını kullanma şansınız elbette yok fakat ihtiyaç duyabileceğiniz neredeyse web’deki tüm faydalı araçları sizler için bir araya getirdik. Tabii sizin de güncel kalıp yenilikleri sürekli takip etmeniz de yenilenen araçların faydalarını daha hızlı görmek adına şarttır.