Oynatma Hızı:
Bu Yazı içinde Neler Mevcut?
Sıralamada Üstte Gelmek İçin Semantik SEO Çözümleri
Semantik SEO, web içeriğine tam anlamıyla uygun içerikler üretmek anlamı taşır. Google’da üst sıralarda yer almak için bu stratejileri mutlaka deneyin.
Google her geçen gün arama yapanların karşısına daha doğru sonuçlar sunmak için kendisini geliştiriyor. Arananların tam anlamıyla karşılığını sunabilmek için anlamsal analizlerden faydalanılıyor ve böylece kullanıcılara daha iyi bir internet gezintisi deneyimi sunuluyor. Dolayısıyla artık SEO için anahtar kelimelerden çok daha fazlası gerekiyor.
Google artık anlamsal SEO, yani derin öğrenme ve doğal dil işleme algoritmalarını kullanıyor. Semantik SEO stratejilerinin kullanılması bu noktada oldukça önemli. Çünkü artık tek başına anahtar kelimelere dikkat etmek başlıkların arama sıralamasında görünmesi adına artık çok da yeterli değil. Niş anahtar kelimeler elbette ki Google gözünde hala önemli ancak bunların bazı tekniklerle birlikte yazı içerisinde geçirilmesi elde edeceğiniz performansı çok daha yükseltiyor.
Semantik SEO Ne Demektir?
Semantik SEO, web içeriğine daha fazla anlam katmak ve daha güncel bir derinlik oluşturarak meydana getirilen optimizasyon şeklinde tanımlanabilir. Bu uygulamalarla Google’ın içeriğinizi daha iyi şekilde yorumlamasına yardım edebilirsiniz. Tüm bu çalışmalar içeriğinizin daha kaliteli bulunmasını sağlayarak daha iyi bir arama motoru performansı elde etmenizi da kolaylaştıracaktır.
Semantik SEO ve Google
SEO’nun anlam kazanmaya başladığı günlerde Google’ın sıralama algoritması çok fazla gelişmemişti. Sayfalarda belirli anahtar kelimeler aranıyor ve sıralamalar bu doğrultuda oluşturuluyordu. Ancak hepimiz aranılan gerçek içeriğin sadece birkaç anahtar kelimeyle olmayacağını biliyoruz. İfade şekilleri, tonlamalar ve hatta paragraflarda anlatılanlar artık bir bütün olarak aranılan içeriği temsil ediyor. Bu nedenle Google artık daha insansı hareket ederek aranılanı tam anlamıyla kullanıcıların karşısına getirmeye uğraşacak şekilde kendisini geliştiriyor. Bazı önemli dönüm noktalarını bu aşamada ele almakta fayda var:
- Bilgi Grafikleri: Google tarafından kullanılan, tarayıcıların belirli kavramlar ile arasındaki köprüyü kuran, geniş ve karmaşık bir veri tabanı.
- Hummingbird: 2013’te gelen bu algoritma güncellemesi Google sorgularının daha iyi anlaşılmasını ve belirli anahtar kelimelere yönlendirilmesini sağladı. Güncelleme aynı zamanda tekil anahtar kelimelerin önemini azalttı.
- RankBrain: Google’ın arama amacını anlamasını sağlayan bir önemli güncelleme daha. 2015’te başlayan bu güncelleme kullanıcıların daha alakalı arama sonuçları görmesine yardımcı oluyor.
Google bu gelişmelerle birlikte artık içeriğe baktığında sadece konusunu sıralamaya almıyor; konudaki tüm terimlerin arasında bir bağ oluşturarak bir kalite puanı belirliyor. Bu da daha üst sıralarda çıkmanın altın kuralı demek oluyor.
Semantik SEO’nun Arama Performansına Etkisi
Semantik SEO neden bu kadar önemli? Söylediğimiz gibi Google için öncelik daha iyi bir arama performansı oluşturmak. Google’ın tespitlerine göre kullanıcılar arama motorlarını sadece bir sorunun cevabını bulmak için değil, cevabın neden bu şekilde olduğunu araştırmak için de kullanabiliyor. Bu da daha kaliteli içeriklerin önemsenmek zorunda olduğunu gösteriyor.
Örneğin; bir kullanıcı “backlink nedir?” şeklinde bir arama yapsın. Kullanıcı bunun cevabını bulacaktır ancak sıradaki aramaları şu şekilde olacaktır:
- Backlink nasıl alınır?
- Backlink’ler nereden alınır?
- Kaç tane backlink alabilirim?
- Backlink satın almak
- White Hat ve Black Hat farkı nedir?
ve tabii daha onca soru… Google kullanıcıların tüm sorularının cevabını tek bir sayfada bulmasını önemsiyor. Dolayısıyla sayfadan sayfaya atlayarak gezen ve aradığını bir orada bir burada bulan bir kullanıcı yerine tek bir sayfadan her şeyi öğrenen ve konuya hakim olarak ayrılan bir kullanıcı Google’dan daha memnun olacaktır. Bu nedenle birbirleri ile ilgili başlıklarla oluşturulan daha geniş kapsamlı içerikler tamamen bir Semantik SEO anlamı taşıyor.
Sıralamada Üstte Gelmek İçin Semantik SEO Çözümleri
Semantik SEO aslında birden fazla SEO çalışmasından oluşan stratejileri kapsamalıdır. Tüm stratejiler bir araya getirildiğinde daha derin bir konu ve daha anlamlı bir web içeriği ortaya çıkacaktır.
Anahtar Kelime Gruplarını Optimize Edin
Google sayfa başına tek bir anahtar kelime kullanımını artık çok fazla önemsemiyor ve benzer birçok anahtar kelime kullanımına daha fazla özen gösteriyor. Anahtar kelime grupları anlamlı ve alakalı şekilde seçildiğinde çok daha iyi bir arama performansı elde etmenizi sağlayacaktır. Anahtar kelime grupları her konu için ayrı şekilde düşünülerek üretilmelidir. Kullanıcılar bu konuyu nasıl arar, Google’a ne yazarlar, kelimelerin ikinci söyleniş şekilleri, eş anlamlıları hatta varsa yanlış yazımları ideal birer anahtar kelime grubu oluşturmanızı sağlayabilir.
Google’da arama yaparken zaten birden çok anahtar kelime içeren anahtar kelime grupları, daha siz klavyeyle yazmaya başlamışken karşınıza getirilecek. Bunları tahmin ederek içerik üretmelisiniz. Bu şekilde bir strateji geliştirmek ve doğru uygulamak daha iyi organik arama sonuçları elde etmenizi sağlayacaktır.
Konuyu Derinleştirin, İçeriği Uzatın
Semantik SEO çok zor bir şey değil. Adındaki gizeme bakarak endişelenmemek gerekiyor. Yapılması gereken en kolay şey konuyu daha kapsamlı hale getirerek sunmak. Evet, artık kısa ve öylesine yazılan içeriklerin pek de şansı yok. İçerik uzunluğu mutlaka daha iyi arama sonucu sağlar demiyoruz ancak iyi arama sonucu elde edenlerin uzun içeriklerden epey fayda sağladığı ortada. Yani bu yapılması gereken bir şey ve son kararı pek tabii Google verecek. Yapılan birçok araştırma daha uzun içerikli çalışmaların Google’da daha üst sıralarda yer aldığını göstermiştir. Bu nedenle temel stratejileriniz arasında daha uzun ve başlıklarla derinleştirilmiş içerikler yer alması son derece önemli.
Daha uzun içerik demek anahtar kelimelere boğularak uzatılmış bir içerik değildir. Evet, Google bazı noktalarda artık insan beyninden daha zeki çalışıyor. Bir sürü anahtar kelime grubu üretmek yerine kullanıcılara ana konudan sapmadan kaliteli ve detaylı bilgiler vermeye özen göstermelisiniz.
Eş Anlamlıları ve İlgili Terimleri Ekleyin
Google’ın geliştirilmiş algoritmaları artık anahtar kelimelerle veya anahtar kelime gruplarıyla şişirilmiş yazıları anlayarak öne çıkarılmasını engelliyor. Semantik analiz denilen bu yöntemde sürekli aynı anahtar kelimeleri kullanmak yerine eş anlamlılarını kullanmak iyi bir fikir olabilir. Google pek tabii eş anlamlı anahtar kelime kullandığınızı da anlayabilecek kadar zekidir fakat H1-H6 başlıklarını kullanarak bunları daha derinleştirerek sunmak kazanç sağlayabilir. Resim altı metinlerde, meta açıklamalarda ve kullanılabilecek farklı alanlarda benzer anahtar kelimeleri uygulamak Google için faydalı sinyaller göndermenize yardımcı olacaktır.
İnsanlardan Gelen Soruları Cevaplayın
İçeriğe anlamsal derinlik katmanın bir başka yolu da anahtar kelimelerle ilgili soru cevap metinleri oluşturmaktır. Alışveriş sitelerinde sıkça gördüğünüz FAQ yani SSS bölümleri işte bu yüzdendir. Temelde en çok merak edilen soruların cevaplanması düşüncesi vardır ancak Google bu içerikleri oldukça sevdiğinden sizi daha iyi bir arama performansı şeklinde ödüllendirecektir. İnternette gerçekleştirilen ve 2.5 milyon arama sorgusu üzerinden yapılan bir araştırmada Google’ın “People also ask” yani “Diğer merak edilenler” tarzındaki içeriklerin tüm arama sorgularının yaklaşık yüzde 50’sinde ve içerik bitiminde ilk olarak sunan sitelerde arama performansının çok daha iyi olduğu sonucuna ulaşılıyor.
İnsanlardan gelen soruları pek tabii organik olarak araştırabilir veya olası sorular şeklinde siz de üretebilirsiniz. Tabii burada da mantık sınırlarının dışına çıkmamak gerek. Mavi bağlantılar sonuç olarak ikinci sayfada yer alsa bile bu sorular aracılığı ile hiç şansı olmayan bir konudan bile oldukça iyi trafik çekebilirsiniz.
Yapılandırılmış Verileri Ekleyin
Yapılandırılmış verilerin eklenmesi son derece önemlidir. Anlamsal bir SEO stratejisi olarak pek düşünülmese de içeriğin anlamının Google’a iletilmesi açısından bir yazının yapılandırılmış verilerle tamamlanması gerekir. Örnek olarak bir ürün sayfasında yapılandırılmış verileri kullanarak Google’a tür, boyut, renk gibi birçok bilgiyi iletmiş olursunuz.
Sayfa içeriği semantik yapıya uygun ve yapılandırılmış verilerle tamamlandığında artık arama sıralamalarında şansı daha yüksek olan bir başlıktan bahsediyor olmak mümkün. Son zamanlarda alışveriş sitelerinde bile metinsel içerik şeklinde yazılmış ürün açıklamalarına rastlıyor olmanız bir tesadüf değil. Daha önceden broşürden bir sayfa görmek mümkün iken artık sadece buralara yönelik içerik üretilen bir dönemden bahsediyoruz.
İçerik Düzenleme Araçlarını Kullanın
İçerik düzenleme araçları özellikle Semantik SEO konusunda yardım alabileceğiniz en faydalı noktalar arasında. Sizin için anlamsal ilişkili tüm terimleri tanımlayarak bir nevi tam istenen içeriği oluşturmak konusunda size danışmanlık yapabilirler diyebiliriz. SEO konusunda uzman bir yazar elbette ilk sayfadaki içerikleri kontrol ederek önemli arama terimlerini not eder ancak içerik düzenleme araçları zaten bunları kendisi yapabilmektedir ve yazara zaman kazandırmaktadır. Terimleri, başlıkları ve soruları böylece kolay bir şekilde sayfaya ekleyerek konu derinliğini artırabilirsiniz. İşte size semantik SEO’ya uygun şekilde yazılmış harika bir makale!
İnternet Sitenizde Konu Grupları Oluşturun
Anahtar kelime gruplarından bahsettik. Bir de konu grupları var. Konu grupları yalnızca tek bir konu yerine benzer konuların birbirine bağlanmasını ifade eder. Konu grubu oluşturmak için önce bir ana konu ve sonrasında da her içerikte bu konuya atıfta bulunan alt konuları düşünmek gerekiyor. Bu konuyu daha iyi ifade etmek için bir örnekleme yaparak ilerlemek daha doğru.
Örneğin; başlıkta bir soru metni var ve bu metin tam da kullanıcıların Google’da arayabileceği türden. Anahtar kelime gruplarında ise birçok farklı varyasyon seçili, daha alt gruplarda ise anahtar kelimelere bağlantı sağlayarak bir konu grubu elde edebilmek mümkün. Farklı makalelerde de benzer anahtar kelimeler kullanılıyor olabilir; Google bu noktada kullanıcılara daha fazla şekilde ayrıntı verdiğinizi düşünerek arama sonuçlarında sizi daha da öne alabilir. Konuların birbirine bağlı olması ve istenen anahtar kelimelerin farklı başlıklarda yer alması bir diğer püf noktası.
Peki, bunları yaparak ne kazanıyoruz?
- Anlamsal SEO sinyalini ve anlamını iyileştiriyoruz.
- Toplam anahtar kelime sayısını artırıyoruz.
- İnternet sitesinin bu konuda bir otorite olarak tanımlanması için zemin hazırlıyoruz.
İnternet sitenizdeki konu gruplarının sayısı marka veya ürün / hizmet sayısına bağlı olarak değişebilir; buna göre bir strateji belirleyin.
Semantik SEO Üzerine Son Söz
Semantik SEO bir stratejiler bütünüdür ve her bir stratejinin iyi şekilde uygulanması önemlidir. Temelde amaç aynıdır; arama sonuçlarında daha üst sıralarda gelmek. Fakat bunun için de benzer tüm rakiplerinizden sıyrılmalı ve en iyisi olmayı hedeflemelisiniz. Artık sadece birkaç anahtar kelimeye odaklanmanın ve geleneksel makale üretmenin devri kapandı. Google gibi düşündüğünüz zaman zaten bunun etkilerini de internet sitenizde çok hızlı bir şekilde hissedeceksiniz. SEO uzmanları zaten bu stratejiyle çalışmaktadır ve daha kapsamlı konular ile binlerce anahtar kelimeler arasında analizler gerçekleştirmekteler.