Oynatma Hızı:
Bu Yazı içinde Neler Mevcut?
Cache Eklentisi Nedir ve Nasıl Çalışır?
Caching ya da önbellekleme, sitenizin yükleme sürelerini büyük ölçüde kısaltabilen ve web sitenizin performansını kritik şekilde iyileştiren bir özelliktir. Layman’in terimleriyle, önbellek eklentisi, bir ziyaretçi siteye geldiğinde web sitenizin statik bir sürümünü oluşturur ve ziyaretçinizin web sitenize bir sonraki girişinde ona bu statik sürümü sunar. Bu sayede web siteniz ziyaretçileriniz için sadece bir saniyede açılabilir.
Hızlı yüklenen bir web sitesi, genel olarak daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlar ve daha fazla etkileşim ve daha iyi dönüşüm oranları sağlar.
Google bile, arama motoru sıralamanız söz konusu olduğunda web site yükleme sürelerinin önemli bir rol oynadığını itiraf etti. Çalışmalar, bir web sitesinin yüklenmesi iki saniyeden uzun sürerse, ziyaretçilerin siteyi terk etme ve başka bir yere gitme olasılıklarının yüksek olduğunu gösteriyor.
Şu anda hangi aşamada olduğunuzu görmek için web sitenizin hızını test edebilirsiniz. Bunu yapmanıza yardımcı olan bir araç var:
Pingdom Tool, web sayfanızın performansını dört metrikle özetler:
- Performans derecesi – Performance grade
- İstekler – Requests
- Yükleme zamanı – Load time
- Sayfa boyutu – Page size

WordPress’te Cache Nedir?
Birisi web sitenizdeki bir sayfayı ziyaret ettiğinde, web barındırıcınızdan çok fazla bilgi ve veri ister. Bu istekler arasında resimler, Javascript ve CSS vardır ve ayrıca içeriğinizi WordPress veritabanından çekmeleri gerekir. İşte önbellek eklentileri web sunucunuzun ziyaretçinize HTML sayfası olarak sağladığı verileri kaydeder ve bunu sonraki ziyaretinde ziyaretçinize doğrudan sunar. Bu da veri tabanında hiçbir bekleme olmadan sayfanın ışık hızında açılmasını sağlar.
Cache Eklentisi Nasıl Çalışır?
WordPress’te (ve diğer sitelerde) Client-Side Caching ve Server-Side Caching adında iki tür var. Her web sitesinde resimler, CSS dosyaları ve JavaScript dosyaları gibi çokça statik veri vardır. Tarayıcınız bu verileri bir kez indirdiğinde sonraki ziyaretinizde tekrar indirmez, yerel depolamanızdan çeker. Buna Client-Side Caching yöntemi denir ve her modern site ve tarayıcı zaten desteklemektedir.
Server-Side Caching ise genellikle caching eklentileri tarafından yapılır ve bu eklentiler sayfalarınızı, veri tabanı isteklerinizi, nesnelerinizi ve Opcode verilerinizi önbelleğe atarlar. PHP’nin önbelleğe alınmasından, API’ları kaydetmeye ve MySQL isteklerini saklamaya kadar daha gelişmiş ve daha hızlı bir çözümdür.
En iyi caching eklentilerini sıralamamız gerekirse aşağıdaki gibi görünürdü:
- W3 Total Cache
- WP Rocket
- WP Super Cache
- WP Fastest Cache