Oynatma Hızı:
Bu Yazı içinde Neler Mevcut?
Anahtar Kelime Nedir?
Anahtar kelime, yazılı bir metin içerisinde konuyu en net ifade edebilecek kelime veya kelime gruplarıdır. Bir yazı yazarken önce bir konu belirlenir ve düşünceler bu konu etrafında geliştirilir. Böylece yazı, çekirdek bir noktadan başlar ve büyür. İşte bu çekirdek nokta yazının özünü oluşturur. Bunun için anahtar kelimeler, içeriği en net ifade eden ve internet araştırmalarında en sık kullanılan kelimelerdir.
Anahtar kelime kavramı SEO çalışmalarının temelini oluşturur. SEO çalışmaları içeriklerin arama motorlarında üst sıralarda yer almasını ve kullanıcılara daha kolay ulaşmasını sağlayan, özgünlüğü ve kaliteyi belirleyen çalışmalardır. Anahtar kelimeler ise kullanıcıların arama motorlarında en çok sorgulattıkları kelime veya kelime gruplarıdır.
Örneğin, içeriğiniz bazı kitaplarla ilgili görüşlerinizi içeriyor. Bu metinde bahsettiğiniz kitapları tavsiye ediyorsunuz veya eleştiriyorsunuz. Yazınız özgün ve kopya içerik içermiyor. Bu noktadan sonra yazınızda anahtar kelime olarak birkaç kelime veya kelime grubu belirlemeniz ve bunları kalın (bold) puntolar ile yazmanız gereklidir. Bu konuya uygun anahtar kelimeler şöyle olabilir: kitap tavsiyeleri, kitap önerileri, kitap türleri… gibi.
Anahtar Kelime Seçerken ve Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Anahtar kelimenizi belirlerken ve metin içinde kullanırken bazı kurallara dikkat etmeniz gerekir. Bu kuralları şöyle sıralayabiliriz:
- Öncelikle anahtar kelime seçiminde arama motorlarından faydalanarak, o konuyla ilgili en çok arama hangi kelimelerle yapılmış belirlemelisiniz.
- Google anahtar kelime planlayıcısı ile kelimelerin insanlar tarafından kaç defa aratıldığını öğrenebilir, kelimenizi bu yoğunluklara göre seçebilirsiniz.
- Çok fazla aranan kelimeler kullanmak rekabetin çok yoğun olduğu bir alana adım atmak demektir. Bunu göze alarak anahtar kelime seçimi yapmalısınız.
- Anahtar kelimelerinizi bir metinde yerli yerinde kullanmalı, anlamsız cümleler içinde geçirmemelisiniz.
- Çok sık veya çok az kullanım yanlış olduğu için anahtar kelimeleri metnin kelime sayısına göre belirlemelisiniz.
- Anahtar kelimeler yan yana veya tekrar edilerek kullanılmamalı, aralarında belirli bir mesafe olmalıdır.
- Web sitenizin her sayfasında anahtar kelime kullanımına dikkat etmelisiniz.
- Web siteniz yeni veya henüz çok tanınmıyor ise rekabetin daha az olduğu uzun kuyruklu anahtar kelime kullanımını tercih etmelisiniz.
Anahtar Kelimeler Nerelerde Kullanılmalı?
Anahtar kelimeler belirlendikten sonra, onları nerede kullanacağınız önemlidir. Anahtar kelimeleri kullanacağınız belli başlı yerler şunlardır:
- Ana başlıkta ve alt başlıklarda anahtar kelime kullanılmalıdır.
- İçeriğin ilk ve son paragraflarında yer almalıdır.
- İçeriğin bulunduğu sayfanın URL’sinde yer almalıdır.
- İçerik içinde verilen linklerde bulunmalıdır.
- Her 150 – 200 kelimede bir kullanılması avantajlı olabilmektedir.
Anahtar kelimelerin yerli yerinde ve metinde doğal bir biçimde bulundurulması önemlidir. Anahtar kelimelerinizin başarısı, ziyaretçilerin sayfanıza girmelerine ve sayfanızda yeterince vakit geçirmelerine bağlı olarak belirlenebilir. Ayrıca arama motorlarındaki sıralamanız, içeriklerinizin başarısını gösteren bir kriterdir.
Anahtar Kelime Planlayıcı Nedir? Nasıl Çalışır?
Google Keyword Planner olarak bilinen Google’ın bu uygulaması anahtar kelime bulmanıza ve planlamanıza yardımcı olur. Doğru anahtar kelimeleri bulmanız ve sitenizin ön plana çıkması için geliştirilen bu yöntem, hedef kitlenize ulaşmak konusunda size destek olacaktır. Bu uygulamadan faydalanabilmek için Google Ads hesabınızın olması yeterlidir. Hesabınızı aktif tuttuğunuz sürece Google’ın bu hizmetinden ücretsiz yararlanabilirsiniz.
Özellikle pazarlama üzerine kurulan web siteleri için oldukça faydalı olan Google Anahtar kelime planlayıcı ile aylık arama hacimlerine, anahtar kelimelerinizden yola çıkan diğer anahtar kelime fikirlerine, önerilen tekliflere, organik ortalama pozisyon ve gösterim payına ve Google reklamlarında rekabet durumuna ulaşabilirsiniz. Uygulamayı başlattıktan sonra “yeni anahtar kelime bulun” kısmından kelime fikirleri bulabilir, “arama hacmini ve tahminleri alın” kısmından anahtar kelimeleriniz için hacim ve tahmin değerlerine ulaşabilirsiniz.